Advertising festival The Cup po prvi put u Beogradu, popust za članove HURA-e

„Intercontinental Advertising Cup“, jedan od najvećih advertising festivala na svijetu, ove godine se po prvi put održava u Beogradu u periodu od 13. do 17. travnja, najavljeno je danas u hotelu Crowne Plaza.

The Cup u BeograduIntercontinental Advertising Cup“, jedan od najvećih advertising festivala na svijetu, ove godine se po prvi put održava u Beogradu u periodu od 13. do 17. travnja, najavljeno je danas u hotelu Crowne Plaza.

U tom periodu očekuje se dolazak vodećih ljudi globalne kreativne industrije. Sedmi po redu Festival The Cup nakon trogodišnjeg boravka u Istanbulu, odlučio je svoje povjerenje pokloniti Srbiji, što će itekako doprinijeti promociji balkanske kreativnosti u svijetu.

The Cup je specifičan po tome što u selekciju ulaze samo najbolji radovi sa četiri velika regionalna festivala: AdFest (Azija i Pacifik), FIAP (Južna Amerika), Art Directors Club of Europe i Golden Drum (Nova Europa). Međunarodni žiri sastavljen od članova žirija regionalnih festivala, koji su prethodno izvršili selekciju najboljih radova, ocjenjivat će samo najbolje od najboljeg iz kreativne industrije 2013. godine iz cijelog svijeta.

Festival su predstavili Jure Apih, osnivač i izvršni direktor festivala i osnivač Media Marketinga, koji je organizator festivala u Beogradu, Ekrem Dupanović.

Pored svjetskih kreativaca na Festivalu sudjeluju i kreativni direktori iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije koji predstavljaju kreativni duh Balkana.

The Cup na jedinstven način preferira specifičnu i originalnu kreativnost koja se sukobljava sa globalnim i unificiranim komunikacijama.

Predsjednik žirija ove godine je Michael Conrad, donekadašnji svjetski kreativni direktor agencije Leo Burnett Worldwide, a zatim osnivač i predsjednik Berlin School of Creative Leadership koji brine o CUP –u od osnivanja.

Ostali članovi žirija, koji će ujedno biti i gosti Beograda u periodu od 13. – 17. travnja, tokom trajanja festivala su:

SANTOŠ PADI (Santosh Padhi), izvršnikreativni direktor i suosnivač, Taproot Indija, Mumbai
SOFI ŠOENBURG (Sophie Schoenburg), copyrighter, AlmapBBDO, Brazil
MARTIN SPILMAN
(Martin Spillmann), izvršni kreativni direktor, Leo Burnett Zapadna Evropa
ADRIAN BOTAN (Adrian Botan), potpredsednik  za kreativnu odličnost, McCann Erickson CEE
NAOKI ITO (Naoki Ito), izvršni kreativni direktor i osnivač, Party Tokyo
HUAN SANČES (Juan Sánchez), izvršni kreativni direktor,  TBWA/Spain
DUŠAN DRAKALSKI, regionalni kreativni direktor,  New Moment New Ideas Company Y & R,  Macedonia

Svjetska premijera nagrađenih radova bit će 17. 4. 2014. u Crowne Plaza hotelu.

Članovi HURA-e ostvaruju 20 % popusta prilikom registracije za sudjelovanje na festivalu. Za više informacija posjetite www.thecupawards.com