Anđela Buljan Šiber više nije zaštitno lice agencije iZone

Ako radite u marketingu, male su šanse da ste uspjeli izbjeći Anđelu (Angelu) Buljan Šiber – dobrog duha hrvatske oglašavačke scene. Osim što je na sceni već dugi niz godina (duži nego što želi priznati!), uvijek se trudi raditi na super projektima i sa super ljudima.

iZone.agency pokrenula je prije desetak godina, a sada se odlučila povući u sjenu i prepustiti biznis kolegama.

“Naša agencija već dugo ne treba zaštitno lice, a ja još duže to niti ne želim biti. Kolege koji su okupljeni oko agencije su vrhunski stručnjaci u svom području i mnogo toga znaju bolje od mene. Događa se da na spomen iZonea svi prvo pomisle “Angela… Ona Angelina firma itd..” a realno sav posao, od koncepta do provedbe, odrađuje tim. Agenciju ne čini njen direktor, ili front-(wo)man, nego upravo oni koji se skrivaju iza ekrana, knjige ili bilježnice prepune ideja za klijente…”– rekla nam je Anđela.

To je bilo posljednje što smo od Anđele čuli, ona ide na duuugi odmor, godišnji godišnji, studijsku godinu ili kako sama kaže, nazovite-to-kako-god-hoćete, ali u 2018. godini prima samo pozive na kavu, pivo ili gablec. Sve poslovne upite preusmjerava na kolege pa smo i mi porazgovarali s njima.

Eva Mladiček, direktorica mašte i najdugovječniji član iZonea: “Ma nije to neki big deal. Anđela ostaje u Zagrebu i redovito će dolaziti na naše kolegije. Bit će tu za nas ako ćemo ju trebati, ali nećemo je puno ometati. Posao ionako ostaje u rukama u kojima je do sad i bio – rukama stručnih timova ljudi.”

Najveća promjena bit će što nitko neće vikati “Je li prerano za rakiju?” utorkom u podne.” – rekla nam je Eva, koja je htjela ostati anonimna.

“Ovdje smo vam već i sad svi mi direktori.”, s osmijehom kaže Franjo Matković, direktor slike i tona. “OK, Angela je onaj početni impuls koji nas je sve okupio. I koji će nas i dalje zajedno držati jer njena ideja agencijskog duha neće nestati. Suradnja unutar firme je partnerska. Svi smo svjesni da ne znamo sve i da svatko može doprinijeti novim znanjem. Ja sam tu ponekad da vodim, a ponekad i da slušam.

Igor Živković, direktor riječi, nam kaže da i bez Angele nema dvojbe u kojom smjeru ide. “Uvijek smo bili i ostat ćemo no bullshit agency. Klijenti i partneri koji rade s nama to znaju jer im to i kažemo. Borimo se za svoje stručno mišljenje pa makar im ponekad išli na živce.”

Kolegica koja se nedavno pridružila timu je bila ugodno iznenađena kada je došla u agenciju bez hijerarhije u kojoj sve funkcionira: “iZone sam zatekla kao kolektiv jakih individualaca, bez titula i kućica, jedino što se cijeni i poštuje su sposobnost i ljudskost. Drago mi je da je tako još uvijek.“

Nastavit će, kažu, sa svojom no bullshit filozofijom, razvijati se i inovirati. Angelino povlačenje iz operativnog poslovanja i odlazak na zasluženi odmor je najbolji dokaz njenog povjerenja u taj kolektiv.