Davor Bruketa predsjedao žirijem latvijskoga festivala kreativnosti

Prije nekoliko dana završeno je natjecanje latvijskoga nacionalnog festivala kreativnosti službenog naziva Latvian Art Directors Club National Creative Excellence Festival Adwards, a kreativni direktor zagrebačke agencije Bruketa&Žinić&Grey, Davor Bruketa, bio je predsjednik žirija za kategoriju Print Art and Design Craft, odnosno za tiskane komunikacije i dizajn.

Davoru Bruketi ovo nije prvi put da žirira međunarodnim natjecanjem jer je do sada bio član žirija natjecanja kao što su Red Dot, D&AD London, Art Directors Club New York, The One Show, New York Festivals, Graphis ili Young Guns, a bio je i prvi predsjednik žirija London International Awards iz jugoistočne Europe te je stalni član New York Cresta Awards žirija.

Ovogodišnje se natjecanje odvijalo na internetu, a o pobjednicima je odlučivao 21 član međunarodnog žirija pomoću posebne digitalne platforme. Sve radove članovi su najprije pregledali individualno te o njima zatim raspravljali putem online videopoziva.

Uz Davora Bruketu, u žiriju je među ostalima bio i Adam Kerj, glavni kreativni direktor agencije Accenture Interactive Nordics iz Stockholma, ujedno član žirija natjecanja Cannes Lions, D&AD, One Show i Webby. On je predsjedao žirijem za integrirane i digitalne komunikacije te PR. Marjorieth Sanmartin kreativna direktorica iz TBWA Njemačka, ranije Wieden + Kennedy, predsjedala je žirijem za televiziju i radio. Žirijem za brendiranje i brendirani sadržaj, događanja i sponzorstva te novinsko i vanjsko oglašavanje predsjedao je Alek Frydrych, kreativni direktor iz VMLY&R Varšava, nagrađen na festivalu Cannes Lions, kojeg su poljski mediji proglasili najzanimljivijim copywriterom u zemlji.

Da kreativnost ne spava ni u najtežim okolnostima, pokazali su nagrađeni projekti. Digitalno žiriranje pokazalo se vrijednim održavanja te, kao i svaka kriza, ova se nije pokazala samo ograničavajućom, već i inspirativnom, stvarajući prilike za poboljšanje i razvoj budućih natjecanja, izjavila je Annija Mežgaile, ravnateljica Lativan Art Directors Cluba, koji je organizator natjecanja.

Dodijeljene su 22 zlatne nagrade u 32 kategorije i umjesto uobičajene ceremonije dodjele, organizatori su pobjednike iznenadili online putem, a reakcije se mogu vidjeti na njihovoj Facebook stranici. Latvijske Adwards već četrnaestu godinu organizira Latvian Art Directors Club, koji se bavi edukacijom i podizanjem standarda tržišnih komunikacija na nacionalnoj razini, a u suradnji s krovnom organizacijom Art Directors Club of Europe.