Donesene su nove odredbe o povećanoj obvezi transparentnosti u sklopu Akta o digitalnim uslugama

Iz Europske udruge društava za tržišno komuniciranje (EACA), čija je članica i HURA sa svojim agencijama, izvještavaju o novostima povezanima s Digital Services Actom (DSA, Akt o digitalnim uslugama). Osim vrlo velikih internetskih platformi (Meta, Apple, Google, Tiktok itd.), koje već moraju poštovati određene odredbe o izmjenjivanju sadržaja i izvješćivanju o transparentnosti, sve ostale internetske platforme pod DSA-om obvezne su početi ispunjavati povećane obveze transparentnosti od 17. veljače 2024.

Zašto je ovo važno agencijama?

DSA regulira internetske posrednike i platforme poput web-shopova, društvenih mreža, platformi za dijeljenje sadržaja, app storeova te internetskih platformi za putovanje i smještaj. Njegov je glavni cilj sprječavanje ilegalnih i štetnih aktivnosti na internetu te širenje dezinformacija.

Odredbe DSA-a ne primjenjuju se izravno na agencije, međutim, mogu agencijama pružiti dodatne informacije o sigurnosnoj politici brenda i politici izmjenjivanja sadržaja koje su prisutne na platformama na kojima agencije oglašavaju te time pružiti korisne informacije o standardima sigurnosti.

Ovo su najbitnije odredbe kojih se platforme moraju pridržavati od 17. veljače:

  • Izmjenjivanje sadržaja

Počevši od 17. veljače 2024. godine, i barem jednom godišnje, internetske platforme morat će objaviti izvještaje o svojem izmjenjivanju sadržaja. Izvještaji će uključivati informacije o njihovim praksama moderacije sadržaja, poput broja naredbi primljenih od svih relevantnih nacionalnih pravosudnih ili administrativnih tijela, koje obuhvaćaju njihove prakse upravljanja sadržaja, količinu uklonjenih sadržaja te točnost i stopu pogrešaka njihovih automatiziranih sustava za upravljanjem sadržajima.

  • Objavljivanje prosječnog broja mjesečnih korisnika

DSA zahtijeva od internetskih platformi, osim malih i mikro poduzeća, da objave broj mjesečnih korisnika svojih usluga u EU-u i ažuriraju ga svakih 6 mjeseci. Podaci koji proizlaze iz ovog samoocjenjivanja koriste se za određivanje prvih vrlo velikih operativnih platformi (VLOPs) i vrlo velikih internetskih tražilica (VLOSEs) te će i dalje biti važni u praćenju pružatelja usluga.

  • Transparentnost baze podataka

Od kraja kolovoza 2023. godine vrlo velike internetske platforme (VLOP-ovi) moraju obavijestiti korisnike svaki put kada uklone ili na drugi način ograniče pristup svom sadržaju te objasniti razloge svake odluke o izmjenama pogođenim korisnicima u izjavi o razlozima. Izjave o razlozima moraju sadržavati jasne i konkretne informacije, navodeći razlog(e), te se moraju referirati na uvjete korištenja na temelju kojih je sadržaj uklonjen ili ograničen.

S obzirom na to da je DSA u potpunosti na snazi od 17. veljače 2024. godine, obveza pružanja izjava o razlozima korisnicima objašnjavajući odluke o izmjenjivanju sadržaja primjenjivat će se na sve internetske platforme. Te izjave bit će javno dostupne u svima dostupnoj bazi podataka DSA-a, koja prikuplja dostupne izjave o razlozima gotovo u stvarnom vremenu kako bi omogućila provjeru odluka o upravljanju sadržaja pružatelja internetskih platformi.

Ovdje možete pronaći primjer izjave o razlozima koji se odnosi na onemogućavanje pristupa sadržaju na YouTubeu.