EACA potpisala Kodeks o dezinformacijama

Forum za dezinformacije (lažne vijesti) od svibnja radi na Kodeksu o dezinformacijama s ciljem učinkovitijeg rješavanja dezinformacija.

EACA je jedna od 11 organizacija koje pripadaju Radnoj skupini, koja predstavlja platforme i oglašivačku industriju (uključujući Google, Facebook, Europski savez za standarde oglašavanja i Svjetsku federaciju oglašivača). Radna skupina je sredinom listopada službeno predala Kodeks o dezinformacijama Mariyi Gabriel, povjerenici Europske komisije. Ovo je prvi put da se industrija, što uključuje i platforme i oglašivače, složila oko doprinošenja smanjenju izloženosti građana lažnim vijestima.

Potpisivanjem Kodeksa, EACA se obvezala raditi na podizanju osviještenosti njenih članova o Kodeksu, poticanju da se posvete povećanom nadzoru vezano za plasiranje oglasa te transparentnosti o tome zašto korisnici vide određene oglase. Kodeks je produkt šestomjesečnog perioda u kojem se Radna skupina sastala više od 30 puta da bi radila na nacrtu Kodeksa, konzultirajući se tijekom tog procesa s vlastitim glavnim sjedištima i članstvom te primjenjujući povratne informacije od Europske komisije.

Kodeks je sada otvoren za dodatne potpisnike, a Europska komisija će nastaviti nadgledati napredak potpisnika te će u prosincu 2018. izdati izvještaj o provedenim akcijama. Više o Kodeksu o dezinformacijama možete naći na sljedećem linku.