Europski Parlament u rujnu ponovno odlučuje o prijedlogu za autorska prava

Europski Parlament izglasao je 5. srpnja odbijanje mandata o početku pregovora o reformi direktive o autorskim pravima, s 318 naspram 278 glasova.

Nakon dvije godine intenzivnog lobiranja europskih izdavača, online platformi, civilnog društva i ostalih skupina, izglasano je odbijanje direktive o autorskim pravima. Zakon o autorskim pravima vrlo je fragmentiran u Europskoj Uniji, s obzirom da je postojeća direktiva implementirana na različite načine u zemljama članicama. Upravo je zato Europska Komisija predložila reformu zakona, kojom bi se omogućio prekogranični pristup sadržaju zaštićenom autorskim pravima koji je dostupan online. Ova bi inicijativa otvorila prostor za korištenje zaštićenih materijala u primjerice edukacijske i istraživačke svrhe.

U pokušaju stimuliranja stvaranja visoko kvalitetnog sadržaja, Komisija je predstavila novo pravo koje bi pripalo izdavačima, a njime bi se osnažio njihov položaj u slučajevima kada se radi o pregovaranju i plaćanju korištenja njihovog sadržaja online. Rasprave o ovom pravu dovele su do nekih kontroverznih prijedloga, a inicijativa je postala poznata kao ‘porez na link’ i ‘filter za učitani sadržaj’.

Predložena pravila od platformi zahtijevaju da postave licencirane ugovore s nositeljima prava. Platforme bi, u suradnji s nositeljima prava, trebale instalirati specijalne filtere na internet stranice s ciljem osiguravanja djelotvornog i transparentnog funkcioniranja licenciranih dogovora. Drugim riječima, cilj filtera je prepoznati i blokirati bilo koji sadržaj zaštićen autorskim pravom, te spriječiti njegovo učitavanje. 

Za oglašivačku industriju, uključujući agencije, zabrinjavajuća je neizvjesnost po pitanju toga kako će ovi filteri u konačnici funkcionirati. Agencije često koriste glazbu, slike ili izvođače tijekom kampanja i osiguravaju prava za njihovo korištenje. U ovoj fazi pak nema indikacija da će tehnički alati kojima će se filteri koristiti razlikovati sadržaj koji ima osigurana prava za korištenje od sadržaja za kojeg prava nisu osigurana. Rezultat bi stoga mogao biti da bilo koji sadržaj koji koristi autorski materijal, bude blokiran bez obzira je li korišten legalno ili ne. Ovaj ishod bi mogao značajno utjecati na slobodu izražavanja i slobodu poslovanja. 

Aktivna grupa članova Europskog Parlamenta iskoristila je odbijanje prijedloga da signalizira Odbor za pravna pitanja, ističući kako je nužno razmotriti sve implikacije direktive, prije no što se zauzme određena pozicija koja može imati snažne posljedice na upotrebu interneta i poslovanje u online svijetu.