Hrvatska trči – ljetna virtualna liga: Pridružite se i potaknite zdrave navike

Svijet se zbog korone nepovratno promijenio. Čak i nakon zaustavljanja širenja virusa, ostat će nam neke usvojene navike, stavovi i modeli ponašanja. Tako je i u rekreaciji – mnogi su osvijestili potrebu za kretanjem, a za to im je potreban neki dodatni motiv i zajednica s kojom se mogu identificirati. Klasične trkačke utrke često su preozbiljne, nameću natjecateljsku formu pa mnogi rekreativni trkači na njima ne žele ili ne mogu sudjelovati.

Iz svih ovih razloga, nedavno su uz veliki uspjeh organizirana dva virtualna trkačka eventa, a postoji veliki interes trkača za nastavak virtualne lige i u ljetnim mjesecima. Zato je Hrvatska trči – ljetna virtualna liga novi projekt koji ima za cilj poticanje rekreativnog trčanja na području cijele Hrvatske.

Ova ljetna liga nastavlja se na uspješne projekte:

  • Jači od korone – virtualna utrka – održana 13. 4. 2020. – više od 1.000 trkača
  • Jači od korone – virtualna liga – održana od 2. do. 31. 5. 2020. – više od 300 trkača.

Kako funkcionira virtualna liga?

Sve osim druženja je stvarno – trkači vikendom trče zadanu ili proizvoljnu distancu, pomoću sportskog sata ili mobitela mjere si udaljenost i vrijeme i prijavljuju svoj rezultat u sustav. Nakon trčanja družimo se u Facebook grupi “TRČIMO! 3sporta.com”, koja broji 7.000 članica i članova. Tu trkači objavljuju svoje fotografije i dojmove s trčanja, a ostali im čestitaju, komentiraju i daju podršku. Za svako kolo objavljuju se rezultati, baš kao na pravoj utrci, isto tako i foto galeriju od fotografija koje šalju trkači. Svi trkači nakon uplate startnine poštom dobivaju startni paket (majica, pokloni sponzora, startni broj), a pred kraj lige i vrijednu finišersku medalju.

Tko je dobrodošao na virtualnu ligu?

Popularnost ranije održanih virtualnih događanja ostvarena je najviše zbog inkluzivnosti. Sudjelovalo je 2.300 trkača i hodača od 2 do 88 godina starosti. Na virtualnoj ligi dobrodošli su doslovno svi, bez obzira na godine, sportski staž, brzinu, kilograme. Dobrodošli su hodači i djeca, te osobe s invaliditetom. Svi oni ravnopravno sudjeluju i njihovi su rezultati jednako prihvaćeni kao i oni vrhunskih sportaša. Na prethodno održanoj ligi sudjelovalo je više od 300 djece.

Kako će izgledati Hrvatska trči – ljetna virtualna liga?

Prije svega, plan je doći do što većeg broja rekreativnih trkačica i trkača iz cijele Hrvatske i uključiti ih u ligu. Realna procjena broja sudionika lige je od 3.000 do 5.000 ljudi, a moguća je i puno veća brojka. Hrvatska trči će, baš kao i “Jači od korone liga”, imati pet kola, od 25. 7. 2020. do 23. 8. 2020.

Ova će liga zasigurno postati jedan od najznačajnijih trkačkih događaja u povijesti Hrvatske, s najvećim brojem istrčanih kilometara. Dosadašnja virtualna događanja nisu imala natjecateljski karakter, a za novu je ligu u planu, uz rekreativnu, uvesti i natjecateljsku kategoriju, kao i posebnu kategoriju za djecu. Za razliku od prijašnje lige, koja je bila u potpunosti virtualna, plan za Hrvatska trči – ljetnu virtualnu ligu je održati veliko finale lige u sklopu utrke Lucky Trail Trakošćan 23. 8. 2020. Time će se omogućiti trkačima da se sretnu te upoznaju i uživo.

Više informacija pronađite na sljedećim poveznicama.

Web-stranice:

www.3sporta.com

www.aktivno.hr

Facebook stranice:

www.facebook.com/3sporta

www.facebook.com/aktivno.hr

Facebook grupe:

www.facebook.com/groups/trcimo

www.facebook.com/groups/vozim