Kampanja za hitnu pomoć izbjeglicama u Hrvatskoj koje su zbog pandemije izgubile teško stečeni posao

Udruga Are You Serious i Zaklada Solidarna, u suradnji s  kreativnom agencijom Bruketa&Žinić&Grey, danas su održale konferenciju za medije na kojoj su izvijestile o pokretanju kampanje prikupljanja hitne jednokratne financijske pomoći izbjeglicama u Republici Hrvatskoj pogođenim društveno-ekonomskom situacijom izazvanom pandemijom COVID-19 i potresom u Zagrebu.

Uz brojne probleme s kojima ionako teško žive u stranoj zemlji, izbjeglicama je pandemija s kojom smo se svi suočili u zadnjim mjesecima “prelila čašu” jer su mnogi zbog nje ostali bez posla i sada im prijeti beskućništvo i razdvajanje od djece. Riječ je o 40-ak kućanstava, kako onih s malom djecom tako i samačkih, koja se na svojem putu u integraciji u hrvatsko društvo susreću s mnogim preprekama, te koja su sada dodatno, kao i brojni građani u Republici Hrvatskoj u velikim problemima, izjavila je Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious. Tadić je istaknula i da udruga od 2015. godine aktivno pomaže izbjeglicama i tražiteljima azila u Republici Hrvatskoj sa svojih 100-tinjak volontera, provodeći integracijske programe i pomažući djeci izbjeglicama u pisanju zadaća i učenju hrvatskog jezika. Uz to, za vrijeme pandemije, udruga je pomogla dostaviti nužne higijenske pakete brojnim izbjegličkim kućanstvima u Zagrebu.

Ovi ljudi su u Hrvatskoj pronašli svoj novi dom, nakon što su iz domicilnih država morali pobjeći kako bi sačuvali život i zdravlje, a ovih dana ponovno taj dom mogu izgubiti. Ovo je izrazito teško životno razdoblje za pandemijom pogođene građane Hrvatske, za potresom pogođene Zagrepčane, a za izbjeglice još i više jer sve to prolaze u stranoj zemlji, bez oslonca i socijalne mreže na koju mi možemo računati. Zato danas pokrećemo fond za hitnu podršku izbjeglicama u Hrvatskoj kojima zbog pandemijem, te posljedičnog gubitka posla, prijeti opasnost od beskućništva, gladi i razdvajanja od njihove djece, istaknula je Tadić.

Detalje akcije pomoći objasnila je Marina Škrabalo, voditeljica Zaklade Solidarna: Cilj ove akcije je prikupiti sredstva kojima bi se najugroženijima od njih privremeno pomoglo pokrivanjem jedne stanarine te nabavkom hrane i nužnih životnih potrepština. Ono što posebno želimo naglasiti je da se paralelno s kampanjom izbjeglicama aktivno pruža podrška pri pronalasku novog posla jer je to jedini način da se njihov trenutni problem dugoročno riješi. Mnoge su izbjeglice zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom bile prve na listi za otkaz na već minimalno plaćenom radnome mjestu, jedinom kojeg su zbog nepoznavanja jezika mogli pronaći, premda među njima ima visokoobrazovanih osoba koje su u svojim državama bili odvjetnici, inženjeri, sveučilišne profesorice… Sada su oni u situaciji da zbog gubitka posla ne mogu više plaćati stanarinu za sebe i obitelj pa im prijeti izbacivanje na ulicu i razdvajanje od djece. Naglašavamo opet, riječ je uglavnom o obiteljima s više djece.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey uključila se u kampanju kreativnim rješenjem i dizajnom vizuala. Rješenje se temelji na uvidu da su pandemija i potres samo jedna u nizu mnogobrojnih nedaća s kojima se izbjeglice suočavaju. Nisu prvi put bježali iz svojih domova, niti su se po prvi put spašavali od sigurne opasnosti riskirajući nesigurnu budućnost. Već su jednom izgubili svoj dom i izgradili novi, ovdje. Preživjeli su ekonomsku krizu, samo kako bi im još jedna izmaknula novostečeno tlo pod nogama. Sada, uslijed pandemije COVID-19, izbjeglicama iz 40 kućanstava – u kojima živi 65 odraslih osoba i 45 djece, ponovno prijeti gubitak posla i beskućništvo.

Informacije o načinu podrške svi zainteresirani građani mogu naći na mrežnim stranicama areyousyrious.eu.