Predstavljena biografija o Edwardu Bernaysu, utemeljitelju odnosa s javnošću

Unuk Edwarda Bernaysa na promociji njegove biografije pozvao studente da se obrazuju u odnosima s javnošću.

Dvadeset godina nakon što je objavljena na engleskom jeziku, biografija o utemeljitelju modernih odnosa s javnošću doživjela je svoje hrvatsko izdanje. Knjiga naslova “Edward Bernays i rođenje odnosa s javnošću” objavljena je u izdavaštvu Edward Bernays University Collegea, hrvatskog visokog učilišta koje nosi ime upravo po ovom velikanu odnosa s javnošću. Na promociji knjige u Zagrebu govorili su dekan Bernaysa i glavni urednik knjige doc. dr. sc. Damir Jugo, sveučilišna profesorica i predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič te sveučilišni profesor i jedan od recenzenata knjige prof. dr. sc. Božo Skoko.

Prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič rekla je da knjiga odlično prikazuje Bernaysovu karijeru tijekom koje je dao temelje modernoj struci odnosa s javnošću i ucrtao smjer njenom razvoju. U tom kontekstu prof. dr. sc. Božo Skoko predstavio je neke od Bernaysovih najpoznatijih kampanja te rekao da je Bernays za svog života prvi uzdignuo odnose s javnošću na akademsku razinu. Osim toga, Edward Bernays je ostavio neizbrisiv trag u struci te je svojim radom mijenjao životne navike, stilove i trendove u američkom društvu, zbog čega zasluženo nosi titulu utemeljitelja moderne struke odnosa s javnošću.

Glavni urednik knjige doc. dr. sc. Damir Jugo rekao je da je prijevod biografije o čovjeku po kojem visoko učilište na kojem je dekan nosi ime bio logičan korak. “Ova biografija najbolje opisuje tko je Edward Bernays, što je čini literaturom korisnom za studente koji su odabrali PR kao svoju buduću profesiju. Knjiga prikazuje sve ono što je Edward Bernays postigao u svojoj dugoj profesionalnoj karijeri, s obzirom da je Bernays bio istinski zaljubljenik u PR i radio je gotovo do kraja svog života.”, rekao je doc. dr. sc. Jugo na promociji hrvatskog prijevoda biografije autora Larryja Tyea. Također, naglasio je da je njegova kćer Anne Bernays rekla kako bi njen otac bio ponosan da jedno visoko učilište nosi njegovo ime, izučava njegov rad i educira nove generacije PR stručnjaka.

Posebni gosti promocije knjige, koja je originalno objavljena 1998., bili su američka profesorica Shelley Zuckerman Spector te unuk Edwarda Bernaysa i poznati PR-ovac Lucas Held. Shelley Zuckerman Spector istaknula je da joj je rad s Eddiejem, kako su ga mnogi od milja zvali, bio jedno od najboljih poslovnih i životnih iskustava. Upravo zbog toga je odlučila pokrenuti Muzej za odnose s javnošću i tamo izložiti detalje iz poslovnog i privatnog života ovog PR velikana. Bernaysov unuk Lucas Held rekao je da je od djeda naučio kako je očuvanje kredibiliteta u poslu kojim se bavimo apsolutni prioritet te studentima poručio da se obrazuju u odnosima s javnošću.

Knjiga “Edward Bernays i rođenje odnosa s javnošću” podijeljena je u 11 poglavlja u kojima se opisuju život i bogata profesionalna karijera Edwarda Bernaysa. U njima se spominju i njegove najznačajnije kampanje, kao što su Baklje slobode, Američki doručak, slučaj Gvatemale i popularizacija ruskog baleta. Recenzenti knjige su ugledni znanstvenici i komunikacijski stručnjaci prof. dr. sc. Zoran Tomić i prof. dr. sc. Božo Skoko.