Programmatic u Hrvatskoj – pogled u prošlost, put u budućnost!

Uronite u svijet Programmatica u koji vas vodi Marko Jambrešić, Senior Programmatic & Performance Manager, iProspect, Dentsu Aegis Network. Kako je to nekada izgledalo i kako će to tek izgledati?

“Gledam u platformu, klikam, čitam i počinjem shvaćati o čemu se radi. Kao netko tko je proizašao iz PPC oglašavanja i tradicionalnog zakupa medija, počinjem ubrzano shvaćati što je programatski zakup medija. Nakon nekoliko mjeseci aktivnog učenja. Ono što me najviše muči je jedno jedino pitanje: Zašto programatski zakup medija donosi veću vrijednost za klijenta? Godina je 2016.

Osim što je Dentsu grupacija sa svojim stručnjacima iz regije, sa intenzivnim treninzima doprinijela tome, izračunao sam i sam. Sada je 2019. godina, a programatski zakup medija nije ni blizu toliko nepoznata i neistražena riječ kao što je bila prije 3 godine. Sada, iProspect tim, digitalna agencija unutar Dentsu grupacije, iza sebe ima preko 500 uspješnih kampanja, preko 20 zadovoljnih klijenata i ono što je najbitnije, povećanje poslovnih prihoda. Kao prvi na tržištu, iProspect svojim klijentima prvi na tržištu donosi inovativna i nova rješenja, samo kada ona donose poslovne rezultate. iProspect je svoju prvu Programmatic kampanju napravio još 2015. godine, te uveo pojam programatskog zakupa medija na hrvatsko tržište.

Ono što smo zaključili i u partnerstvu s našim klijentima shvatili je da metrike poput CPM-a, CTR-a, CPC-a, nisu više valjani KPI-evi. S postavljanjem pravih ciljeva, što je profit na kraju svake kampanje i godišnjih ciljeva, programatski zakup medija donosi stratešku prednost. U suradnji s najvećim medijskim kućama na tržištu, kreiran je premium marketplace, koji je u potpunosti brand safe, uz najkvalitetnije pozicije oglasa. Naravno, medijska partnerstva na području programmatica nisu ostvarena samo lokalno, nego i s globalnim igračima poput Tindera, Vibera, Twitcha, itd. koje hrvatski korisnici konzumiraju na dnevnoj razini.

Suština programatskog zakupa medija je zapravo automatizirani zakup oglasa, prema točno zadanoj ciljanoj skupini, bez obzira gdje se korisnici nalaze, a sve to na temelju podataka. Ono što je novi buzzword na tržištu su svakako podaci. Svi su počeli pričati o podacima, znaju da leže na njima, ali ne znaju kako ih iskoristiti da bi se stekla prednost nad konkurencijom. Dentsu Data Labs, specijalizirana divizija Dentsu grupacije, koja se bavi razvijanjem i korištenjem integriranih podataka već dvije godine aktivno radi na razvoju Data Management platforme. Data Managament platforma je software koji prikuplja podatke iz tisuće različitih izvora, oblikuje ih i postaje “gorivo” za programatski zakup medija koji time postaje u potpunosti točan i apsolutno efikasan. Ono na čemu sada aktivno radimo sa svojim klijentima, kako bi prevazišli izazove u sve bržem digitalnom svijetu, smanjenju pažnje korisnika i multi-screeningu je kreiranje i implementacija data strategije.

Programatski zakup medija je sada već star. On je tu, a on će tu i ostati. Možda se u bliskoj budućnost neće ovako više niti zvati, ali iz dana u dan sve više evoluira i napreduje. Nakon uvođenja GDPR-a, kvaliteta podataka se znatno uvećala što je doprinjelo razvoju novih područja u području programmatica i podataka. Programatski zakup se ubrzano počeo širiti sa tradicionalnih digitalnih medija na televiziju (Smart TV i Android TV), te digitalni out of home. Sva ta ekspanzija na različita područja je počela uzimati maha, pružajući oglašivačima jedan u potpunosti drugačiji pristup korisnicima, ali i potpuno novi način kreiranja strategije.

Jedva čekam 2022. godinu, kako bi se mogao osvrnuti na 2019. godinu i vidjeti koliko toga se promijenilo u industriji, kojom brzinom moramo učiti i adaptirati znanja, te koji sve tehnološki noviteti će utjecati na korisnika, ali i na marketinške stručnjake koji se prvi moraju prilagoditi ultra brzim promjenama koje nas očekuju.”