EACA objavila dokument koji će agencijama približiti pravni aspekt korištenja umjetne inteligencije

Europska udruga društava za tržišno komuniciranje (EACA), u čijem je članstvu i HURA sa svojim agencijama članicama, objavila je AI and Copyright: Unveiling the Legal Challenges, dokument namijenjen agencijama za bolje razumijevanje pravnog aspekta korištenja umjetne inteligencije. U svijetu u kojem se umjetna inteligencija brzo razvija, ovaj se dokument dotiče pravnih zavrzlama koje se vežu uz generativni AI i njegovog utjecaja na copyright, kao i na agencije i njihove kreativne radove.

Ovaj dokument objašnjava ključne koncepte umjetne inteligencije, generativnog AI-ja i njihove transformativne uloge u industriji, s posebnim naglaskom na probleme s copyrightom. Dokument pruža pregled pravnih implikacija ulaznih i izlaznih podataka i kako su se različite regije, uključujući Europsku uniju, SAD i UK, nosile s tim problemima. Također, autori dokumenta osvrnuli su se na prijedloge EU-a za rješavanje ovih izazova, kao što je postavljanje javnih repozitorija podataka zaštićenih copyrightom.

Razvoj tehnologija umjetne inteligencije već godinama pruža našoj industriji nove aspekte svakodnevnoga rada i poslovanja, a utjecaj ima u svemu – od nove generacije kreativnog sadržaja pa sve do automatizacije. Mogućnosti su neograničene, ali isto su tako brojni i pravni izazovi.

AI and Copyright: Unveiling the Legal Challenges možete pronaći na poveznici, a svakako morate pročitate ovaj dokument ako ste agencija ili tvrtka koje planiraju raditi s generativnom umjetnom inteligencijom.