Emma J. Ewing, komunikacijska trenerica: “Ne znam” je samo stav!

Na najnovijem izdanju HOWtoWOW akademije Emma J. Ewing, komunikacijska trenerica i konzultantica te predavačica nevjerojatne energije, s nama je podijelila korisne savjete – a neke donosimo i vama!

Radionica Present with Impact: from Zoom to Room powered by Mastercard, održana online sa stručnjakinjom međunarodnoga glasa Emmom J. Ewing, u 90 minuta polaznicima je otkrila najbolje tips & tricks i pomogla izbrusiti vještine prezentiranja na sastancima i pregovaranja s klijentima.

U izvrsnoj atmosferi koju je stvorila šarmantna predavačica sudionici su promišljali o svojim komunikacijskim iskustvima, a vođenim im je pitanjima Ewing pomogla pronaći konkretne odgovore. Nakon mnogih pozitivnih reakcija sa sudionicima je kao podsjetnik odlučila podijeliti svoju prezentaciju, a u nastavku pronađite i izbor nekoliko među mnogim savjetima koji su nas se dojmili.

Koja je vaša uloga?

Kao i na sastanku uživo, na Zoomu također postoje uloge domaćina, gosta, promatrača… Važno je da osvijestite svoju ulogu i postavite se u skladu s njom – ne samo zbog tuđih nego i vlastitih očekivanja. Ako ste domaćin, zapitajte se što dobar domaćin čini: usmjerava li svoje goste, što čini kako bi se oni osjećali što ugodnije? Ako se bez razloga sakrivate iza isključene kamere u situacijama kada je svima drugima kamera upaljena ili vam je mikrofon stalno isključen, razmislite kakvu poruku šaljete drugima, ali i kako se vi zbog toga osjećate.

Plijen ili predator?

Na sastancima uživo ova bi metafora govorila uglavnom o govoru tijela, a u online prostranstvima ona se najčešće odnosi na način vaše prisutnosti: jeste li tihi i neprimjetni ili ste stalno u središtu pozornosti i ne dopuštate drugima pristup mikrofonu zato što uvijek govorite vi? Važno je pronaći balans, a naša ga je predavačica karakterizirala likom mladoga lava: on promatra, upija sve što se događa, njegov je glas snažan, ali daje prostora i drugima.

Nemojte sebe shvaćati previše ozbiljno

Vježbajte naglas: osvijestite nijanse različitih glasova i raspoloženja, budite glasni, budite tihi, govorite dubokim glasom… To je korak izvan zone komfora koji će vam pomoći osloboditi se i dati sigurnost vašem glasu. Vještina javnoga govora može se naučiti i uvježbati. Pritom se dobro zabavite – i nemojte sebe shvaćati previše ozbiljno.

Sve je u stavu

Ne znam je stav – to znači samo da ne znam u ovom trenutku – a u današnjem digitalnom vremenu, kada nam je dostupan spektar informacija, kao i pomoć kolega, takav odgovor šalje nedvosmislenu poruku. U redu je ne znati – samo ako želimo saznati.

Nakon zajedničkoga predavanja korisnici Mastercard® kartica koji su kupili ekskluzivne grupne kotizacije na platformi priceless.com imali su jedinstvenu priliku da 1 na 1 razgovaraju s Emmom. Priliku su itekako iskoristili te postavljali brojna pitanja i pritom se u nekim trenucima zamislili, mnogo toga zapisali i često se smijali. Vjerujemo da im je ovo iskustvo bilo zaista neprocjenjivo i važno.