Festival koji se ne propušta: Dani komunikacija najavili gostovanje Edwarda Snowdena

Jedan od najboljih domaćih festivala ovoga će proljeća u Rovinju još jednom otvoriti svoja vrata, a najava intervjua videopozivom s globalnom superzvijezdom Edwardom Snowdenom stavila je ovaj event na popis onih koje morate posjetiti.

Sve što učinimo danas trajat će zauvijek. Ne zato što želimo zapamtiti – nego zato što nam više nije dopušteno zaboraviti, rekao je Edward Snowden, koji je riskirao sve u trenutku kada je razotkrio sustav masovnog nadzora te šokirao svijet 2013. godine. Dani komunikacija, poznati po postavljanju nekonvencionalnih pitanja i potrazi za nesvakidašnjim odgovorima, vraćaju se u Rovinj od 20. do 23. travnja 2023. – uz niz novih lica svjetske industrije!

Photo: Lorna Kijurko

Snowden je jedno od najistaknutijih imena svjetske povijesti kada je riječ o privatnosti, javnim interesima i sigurnosti na internetu, tema od kojih ne možemo niti želimo pobjeći, izjavila je direktorica festivala i direktorica programa Dana komunikacija Dunja Ivana Ballon. U svijetu u kojem je pitanje privatnosti u središtu svega na čemu kao komunikatori i kreativci radimo, privilegija nam je što će baš ove godine, na desetu obljetnicu od početka kaznenog progona koji je otvoren u SAD-u, Snowden postati dijelom diskusija i propitivanja za kvalitetnije društvo upravo na Danima komunikacija, te nezaobilazni dio novih priča s ovog jedinstvenog festivala.

Photo: Lorna Kijurko

DK2023 svojim netipičnim pristupom, ali i ambicioznim programom nastavlja biti središnje mjesto svih željnih kritičkog razmišljanja, konstruktivnih zaključaka, svježih kreativnih pristupa i inovativnih tehnologija koje okupiraju naše živote; uz zdravu dozu rovinjskoga vitamina D, nesvakidašnja predavanja i atmosferu kakvu samo Dani komunikacija kreiraju. Za potonje će se pobrinuti cijeli niz domaćih i stranih govornika, među kojima je danas prvi predstavljen upravo Snowden, bivši djelatnik CIA-e te konzultant NSA-a (National Security Agencyja) koji je radio, prema vlastitim riječima, na stvaranju „najefikasnijeg sustava društvene kontrole u povijesti čovječanstva.

Snowden već cijelo desetljeće preuzima odgovornost za svoje prijašnje djelovanje i kaže: Sudjelovanje u izgradnji tog sustava moja je najveća pogreška. U višegodišnjem radu unutar organizacije Freedom of the Press pronašao je način za iskupljenje te je godinama usmjeren na zaštitu novinarstva koje se bavi javnim interesima te edukaciju o svakodnevnim izazovima koje donosi preplitanje privatnosti i tehnologije. Svoju će stranu priče s prisutnima podijeliti javljanjem uživo iz Moskve videopozivom, a sudionici festivala potom će imati priliku postaviti mu sva svoja pitanja, preispitati ono u što su dosad vjerovali te, ako to žele, i čuti kako je izgledao Snowdenov život u Moskvi prije deset godina, a kako izgleda sada.

Photo: Lorna Kijurko

Dani komunikacija tu ne staju: osim što će na tri dana postati mjesto susreta nekih od najutjecajnijih svjetskih ličnosti komunikacijske industrije, očekuje nas i niz predavanja i diskusija s domaćim stručnjacima. Oni koji su dio naše festivalske zajednice dobro znaju zašto se vraćaju – i svi zajedno ne možemo dočekati novu dozu kvalitetnih sadržaja, najljepših susreta i novih prijateljstava kakva samo DK2023 može omogućiti, poručila je Anđela Buljan Šiber, predsjednica Uprave HURA-e i članica Organizacijskoga odbora Dana komunikacija, osvrnuvši se na posebnu festivalsku energiju koja nas čeka i ove godine.

Tanka je granica između ljubavi i mržnje, ali jedno je jasno – kreativnost nas izdvaja, a komunikacijska industrija koja se okuplja na Danima komunikacija nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svi kreativci, marketingaši, digitalci, mediji i drugi komunikatori koji se i ove godine žele naći u društvu domaćih i svjetskih tržišnih lidera informacije o sudjelovanju mogu pronaći na www.danikomunikacija.com.

Photo: Lorna Kijurko