Gdje je nestalo povjerenje?

Nezaustavljivo, već dugi niz godina, marketing dinamično proživljava digitalnu transformaciju kroz stalni razvoj i rast novih tehnologija. Kod potrošača se, uz promjene navika i sklonosti, sve češće postavlja pitanje može li se oglašivačima, brandovima te njihovim oglašivačkim poruka – vjerovati?

iProspect, agencija specijalizirana za digitalni marketing i članica marketinške grupacije Dentsu Aegis Network, donosi izvješće “Future Focus 2019: U potrazi za povjerenjem” koje se temelji na globalnom istraživanju oglašivačke i marketinške industrije.

Već četvrtu godinu zaredom, kroz razgovore s više od 300 globalnih marketinških stručnjaka i lidera u širokom spektru brandova, uključujući tvrtke FTSE 100 i Fortune 500, iProspect donosi odgovore kako bi istaknuli ključne uvide i prioritete potrebne za poslovanje u digitalnom svijetu.

Možemo li iskoristiti puni potencijal novih tehnologija?

“Future Focus 2019: U potrazi za povjerenjem” stvoreno je na temelju istraživanja provedenog nad više od 300 marketinških stručnjaka, menadžera iz cijelog svijeta te brojnih pripadnika kompanija “Fortune 500”. Izvješće također uključuje ekskluzivne intervjue s globalnim liderima iz tvrtki kao što su The New York Times, IBM, Microsoft, Hilton, The Economist, Rachel Zoe i AccorHotels.

Povratne informacije pokazuju da je povjerenje na samom vrhu globalnog plana, a 88 % trgovaca povjerenje u svoj brand stavlja na mjesto prioriteta u 2019. Kao jedno od glavnih zaključaka donose stjecanje povjerenja potrošača kao ključno za rast poslovanja s 76 % navodeći da je povjerenje važno kako bi potrošači zadržali svoj brand. Digital će u tome igrati jasnu ulogu, a 34 % izjavljuje da je Voice Search njihov prioritetni marketinški kanal u 2019. godini, a daljnjih 60 % vjeruje da će porast AI povećati povjerenje potrošača jer omogućuje više relevantnih i osobnih iskustava.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, marketing se transformira u sektor usluga po mjeri 21. stoljeća, ali i u jednog od kreatora trendova digitalne industrijske revolucije. Iako je digitalna transformacija već dugo prisutna na tržištu kroz komunikaciju i različite alate, Future Focus postavlja pitanje mogu li potrošači emocionalno i mentalno pratiti tehnološki razvoj koji je u eksponencijalnom rastu? Sve je popraćeno brzom komunikacijom i razmjenom te za mnoge digitalno oglašavanje i dalje predstavlja nepoznanicu i rizik.

Oslanjajući se na istraživanje iProspecta iz 2018. godine koje se bavi metamorfnim porastom strojnog učenja i umjetne inteligencije, Future Focus za 2019. fokusira se na potragu za povjerenjem, uključujući:

  • Vjerodostojnost u doba sumnje: uloga svrhe u digitalnoj ekonomiji i kako će neposredne koristi za marke biti dodijeljene onima koji mogu koristiti digitalno za izgradnju i jačanje svoje vjerodostojnosti u očima potrošača.
  • Relevantnost u doba buke: Uspon smanjenja potrošačke pozornosti i sve fragmentiranijeg potrošačkog krajolika.
  • Pouzdanost u doba praktičnosti: Uspješni brandovi bit će oni koji se usredotočuju na relevantna iskustva, koji će uspjeti nadigrati priljev digitalnog sadržaja i razumjeti kognitivnu pristranost kako bi poboljšali iskustvo potrošača.

Preuzmite istraživanje kako biste istražili zašto će se temelj za uspjeh branda u digitalnom gospodarstvu graditi na uspostavi vjerodostojnosti, relevantnosti i pouzdanosti.