Globalni poziv za odgovorno oglašavanje u vrijeme COVID-19

Tri međunarodne samoregulatorne organizacije, ICAS, EASA i CONARED, uputile su zajednički poziv svim dionicima u oglašavanju povodom krize COVID-19.

Međunarodno vijeće za samoregulaciju u oglašavanju (ICAS), Europski savez za standarde u oglašavanju (EASA) i neformalna mreža samoregulacijskih tijela u Latinskoj Americi (CONARED), pripremili su zajedničku izjavu o važnosti odgovornog oglašavanja u vrijeme krize izazvane COVID-19 pandemijom.

U izjavi prepoznaju i zahvaljuju se brojnim kompanijama, oglašivačima, agencijama i medijima, koji s velikom količinom kreativnosti putem raznih kanala (uključujući i financijsku pomoć) više nego odgovorno podržavaju napore vlada u upravljanju epidemijom.

Također, izjavom su ove tri samoregulatorne organizacije izrazile i žaljenje što neki, čak i u ovim teškim vremenima, neodgovornim oglašavanjem potkopavaju savjete nadležnih zdravstvenih ustanova i koriste nevolje korisnika i potrošača, a u najgorim slučajevima čak ugrožavaju javno zdravlje.

Stoga, ističu da je važno da se svi u globalnoj industriji oglašavanja strogo pridržavaju odredbi postojećih propisa i samoregulativnih kodeksa. Posebno skreću pozornost na samoodgovornost prema poštenom i istinitom oglašavanju, koje se koristi samo onim tvrdnjama koje u potpunosti podržavaju profesionalni dokazi. Također, izjava poziva na proaktivno djelovanje u slučaju da se otkriju sukobljene prakse – prvenstveno na način da ih se proslijedi nadležnim tijelima na pregled, bilo na nacionalnoj ili međunarodnoj razini.

Cijelu izjavu možete pročitati ovdje.