Građani Europske unije biraju svoje predstavnike u Europskom parlamentu

Stanovnici Europske unije će birati svoje predstavnike u Europskom parlamentu od 22. do 25. svibnja 2014.

Europejci biraju svoje predstavnike u BruxellesuStanovnici Europske unije će birati svoje predstavnike u Europskom parlamentu od 22. do 25. svibnja 2014.

Čak 751 član Europskog parlamenta bit će izabrani da predstavljaju preko 500 milijuna građana iz 28 država članica. Mjesta u parlamentu su osigurana između različitih država, po EU ugovoru, temeljem degresivne proporcionalnosti, što znači da države s većom populacijom imaju više mjesta, nego države s manjom, ali potonje imaju više osiguranih mjesta, nego bi stroga proporcionalnost podrazumijevala.

U pripremi za događaj, Europski parlament je lansirao institucionalnu informativnu kampanju nazvanu “Act, React, Impact”, koja će završiti 25. svibnja, zadnjeg dana izbora. Zadnja faza u kampanji, “Go to Vote”, cilja na osiguravanje što većeg broja sudionika u ovogodišnjim izborima.

U isto vrijeme, kroz proteklih 18 mjeseci, Europska komisija je održala preko 50 građanskih dijaloga uzduž cijele Europe, usmjerene na vračanje povjerenja u europske i nacionalne institucije, izvještavajući građane o radu Europske unije i važnosti njihovog glasa.

Za više informacija o izborima u Europskom parlamentu, posjetite stranicu ovdje.