HURA AdEx: Zaustavljen pad ulaganja u oglašavanje u hrvatskim medijima

Objavljeni su ovogodišnji finalisti AdStars International Advertising Festivala.

HURA – Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje objavilo je podatke o investicijama u zakup medijskog prostora za 2014. godinu. Nakon šest godina kontinuiranog pada investicija u oglašavanje u medijima, trend se okreće i bilježimo rast od 1%.

Prema procjeni HURA-e, u 2014. godini oglašivači su kroz zakup oglasnog prostora u hrvatskim medijima uložili 1.408.000.000 kuna, odnosno 1% više nego godinu ranije.

AdEx 2014Oglašavanje na televizijama i dalje iznosi polovinu ukupnog volumena oglašavanja, te bilježi rast od 4%. Najveći rast oglašavanja događa se na tzv. tematskim Pay TV kanalima, odnosno kanalima koji se mogu pratiti isključivo kroz IPTV i kabelsku platformu. Na ovim kanalima udvostručen je broj TV spotova u odnosu na godinu prije, no ukupno ulaganje iznosi tek 1% ukupnog ulaganja u televizijsko oglašavanje. Ulaganje u internetsko oglašavanje raslo je najviše i to 9%. Pored klasičnog display oglašavanja, raste oglašavanje kroz tražilice i društvene mreže. U 2014. godini raslo je i ulaganje u oglašavanje na radiju od 6%. Trend pada ulaganja u oglašavanje kroz tisak i dalje se nastavlja, pa je u 2014. godini uloženo 7% manje budžeta nego li u godini ranije. Manji pad, od 3% zabilježen je i u vanjskom oglašavanju.

Najveći rast u oglašavanje ostvaren je sektoru hrane, trgovine i financija.


AdEx (Advertising Expenditure) je pojam koji se odnosi na potrošnju u oglašavanje, odnosno zakup medijskog prostora u primarnim komunikacijskim kanalima kao što su televizija, novine, magazini, radio, posteri i internet.

Podaci predstavljaju procjenu netto investicije u oglašavanje, odnosno zakup medijskog prostora po tipu medija u milijunima kuna.

Podaci ne uključuju kreativu, produkciju i specijalne formate.

Primarni izvori podataka za procjenu su:

  • MediaPuls (IpsosPuls)
  • AGBNielsen
  • FINA
  • Medijske agencije HURA-e

Za više informacija posjetite: http://myapps.loc/hura/publikacije/hura-adex/