Iskorak Hrvatske u zaštiti prava djece u elektroničkim medijima

Hrvatsko udruženje agencija za tržišno komuniciranje (HURA) sudjelovalo je u javnoj raspravi o Preporukama za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija koje je ujedno i pripremalo u suradnji s Agencijom za elektroničke medije (AEM).

Na okruglom stolu organiziranom nakon e-savjetovanja HURA-u je predstavljao Kamilo Antolović.

Iako su Preporuke prvenstveno namijenjene medijskim djelatnicima kao smjernice i pomoć u provedbi Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, djelomično su usmjerene prema roditeljima i nastavnicima kao smjernice u medijskom odrastanju djece.

Uz HURA-u, u izradu Preporuka bili su uključeni vodeći domaći stručnjaci iz područja razvojne psihologije, komunikologije, sociologije te teorije medija i filma.

Prema riječima Roberta Tomljenovića, člana Vijeća za elektroničke medije, Preporuke su izazvale veliki interes javnosti i potaknule konstruktivnu raspravu o važnosti medijske pismenosti. Kako bi njihova primjena u svakodnevnom radu bila osnažena, idući korak AEM-a podrazumijeva promociju Preporuka te edukaciju za urednike, prenosi portal Medijska pismenost.

“Ove su Preporuke velik iskorak Hrvatske u zaštiti prava djece u elektroničkim medijima. Udružujući regulativu s edukacijom i podrškom dionicima, pridružujemo se dobrim svjetskim praksama učinkovitih javnih politika”, izjavila je Gorana Dojčinović, voditeljica komunikacija u hrvatskom uredu UNICEF-a.

Rasprava je održana nakon niza aktivnosti AEM-a i UNICEF-a u svrhu promicanja medijske pismenosti. Nakon što ih usvoji Vijeće za elektroničke medije, Preporuke će biti objavljene na portalu medijskapismenost.hr koji je, uz kampanju „Birajmo što gledamo“, proizašao kao rezultat suradnje AEM-a i UNICEF-a.