Marketinška tehnika koja potiče potrošače da se vraćaju po još – gamifikacija

Upotrebom gaming elemenata van njihovog originalnog konteksta, gamifikacija je u potpunosti transformirala marketinški krajolik. Ta se praksa pokazala uspješnom u poticanju angažmana i interakcije među korisnicima, pretvarajući pasivne potrošače u aktivne sudionike.

Gamifikacija je korištenje elemenata dizajna igara i principa igara u neigračkom kontekstu kako bi se poboljšali marketinški i poslovni ciljevi poput korisničkog iskustva, povećanog angažmana,  retencije korisnika i prodaje.

Na tu temu, dentsu Hrvatska predstavio je “Make Your Brand Play”, vodič kroz gamifikaciju koji istražuje različite gamifikacijske tehnike te njihovu primjenu pri kreiranju platformi, programa vjernosti, obrazovnih materijala i sustava za učenje.

Autor priručnika, Mislav Combaj, Head of Next-Gen Operations iz dentsu Hrvatska, vidi višestruku korist od implementacije gamifikacijskih tehnika kroz čitavo korisničko putovanje iz nekoliko razloga; Gamifikacija je strateški potez za brendove koji žele rasti u digitalnom dobu jer im omogućuje jačanje veze s korisnicima, mjerljive metrike te fokus na prilagodbu korisničkim potrebama.

Combaj navodi i kako upotreba gamifikacijskih mehanizama nije ograničena isključivo na marketinške svrhe. Elementi poput izazova, bodovanja, znački i rang lista mogu biti korisni i u educiranju poslovnih lidera, komunikatora, upravitelja ljudskim resursima te na mnogim drugim poljima.

Vodič “Make Your Brand Play” fokusira se i na psihologiju korisničkog angažmana te primjenu gamifikacije u marketinškim strategijama. Osim toga, osvrće se i na komunikacijske taktike temeljene na gamifikaciji i na optimizaciju korisničkih sučelja gamificiranim elementima te istražuje monetizaciju gamifikacijskih strategija.

COO dentsu Hrvatska, Vjeko Srednoselec, naglašava: U svijetu gdje su potrošači navikli na vrhunske usluge, platforme i programe vjernosti, brendovi riskiraju gubitak korisnika ako ne predvode u tehnikama poput gamifikacije.

Besplatno preuzmite vodič kroz gamifikaciju “Make your brand play”.

Ako želite razgovarati o implementaciji gamifikacijskih mehanizama u svoje procese i kampanje, javite se na [email protected]