Odobreno 50 % popusta na troškove naknada za snimanje reklamnih spotova na zagrebačkim javnim površinama

Odobrene su mjere pomoći audiovizualnoj industriji: sve zagrebačke javne površine bit će odobrene za snimanje nacionalnih produkcija bez naknade, dok će za međunarodne produkcije i reklamne spotove biti omogućeno 50 posto popusta na troškove naknada do kraja pandemijskih mjera.

Audiovizualna industrija pretrpjela je velike gubitke uslijed pandemije COVID-19 i u svijetu i u Hrvatskoj, kako zbog same postavke filmske industrije putem projektnog rada, tako i zbog samozapošljavanja većine filmskih djelatnika. Također, potres u Zagrebu znatno je oštetio gradsku jezgru i nažalost, iz sigurnosnih razloga, smanjit će se broj snimanja na javnim površinama u centru grada.

Međutim, Zagreb i bliža okolica nude pregršt sjajnih lokacija koje, na sreću, nisu pretrpjele oštećenja i gdje će biti moguće nastaviti snimanja. Zagrebački filmski ured je kao podršku ponovnom pokretanju audiovizualne produkcije, kako međunarodne tako i nacionalne, zatražio od nadležnih gradskih ureda i ureda Gradonačelnika ukidanje i smanjenje cijena najma javnih površina u gradu Zagrebu i to kroz sljedeće mjere:

  • Odobrenje snimanja nacionalnih filmova (kratki, turistički, dokumentarni, igrani) na javnim površinama u vlasništvu Grada Zagreba bez naknade do kraja trajanja COVID-19 mjera
  • Odobrenje snimanja međunarodnih filmskih koprodukcija i produkcija uz 50 posto popusta na troškove naknada do kraja COVID-19 mjera
  • Odobrenje snimanja reklamnih spotova uz 50 posto popusta na troškove naknada do kraja COVID-19 mjera.

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, odobrio je gore navedene mjere i objasnio: Podrška domaćem filmu nikada nije bila važnija i potrebnija te mi je iznimno zadovoljstvo da mogu pomoći u ovim teškim trenucima! Iako je potres izmijenio izgled Zagreba kao filmske kulise, on i dalje stoji ponosno i siguran sam da će naši vrijedni filmski djelatnici i dalje u njemu nalaziti inspiraciju za svoje filmove. Sve domaće filmske produkcije mogu snimati besplatno dok god su na snazi mjere vezane uz COVID-19, Zagrebački filmski ured im stoji na raspolaganju za sve informacije i daljnju pomoć.