Osnovana Hrvatska udruga za samoregulativu tržišnih komunikacija (SRO)

Zagreb 28. listopada 2013. - Rješenjem Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba osnovana je Hrvatska udruga za samoregulativu tržišnih komunikacija (SRO) koja ima za cilj unaprjeđenje kvalitete, ugleda, vjerodostojnosti i uloge tržišnih komunikacija u društvu.

CaptureSRO će kroz samoregulaciju i provođenje odredbi Kodeksa oglašavanja osigurati odgovarajuću pomoć za potrošače, medije, oglašivače i agencije te napraviti značajni iskorak prema podizanju kvalitete i ugleda tržišnih komunikacija

Zagreb 28. listopada 2013. –  Rješenjem Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba osnovana je Hrvatska udruga za samoregulativu tržišnih komunikacija (SRO) koja ima za cilj unaprjeđenje kvalitete, ugleda, vjerodostojnosti i uloge tržišnih komunikacija u društvu. Osnovne aktivnosti Udruge sastojat će se od provjeravanja pritužbi na račun poruka i kampanja tržišnih komunikacija, ukazivanja na narušavanje i kršenje zakona i Kodeksa oglašavanja i tržišnih komunikacija te etike poslovanja na području tržišnog komuniciranja. Udruga će također djelovati s ciljem uspostavljanja, unapređivanja i primjene zakonodavstva na području tržišnog komuniciranja te pružati besplatnu savjetodavnu pomoć subjektima tržišnog komuniciranja kao i državnim institucijama.

Osnivači Udruge koji su ujedno i njezini članovi su Hrvatsko udruženje za tržišno komuniciranje (HURA), Slobodan Presečki iz agencije McCann Erickson koji je izabran za predsjednika Udruge, Igor Kern iz društva ABC Hrvatska, Tina Puhalo Grladinović iz Zagrebačke pivovare te Kamilo Antolović iz agencije K&K Promotion.

“Uvjereni smo da će SRO ispuniti svoju misiju jer su oglašivači i agencije često spremniji surađivati putem samoregulirajućeg sustava nego onog koji se zasniva na zakonskim odredbama. Vjerujemo da će ozbiljan i entuzijastičan pristup u radu Udruge pokazati rezultate i potrebne pomake u kvaliteti komuniciranja kao i poštivanju postojećih pravila tržišnog komuniciranja kako bismo unaprijedili vjerodostojnost i poboljšali ugled tržišnih komunikacija. Jedna od prvih aktivnosti Udruge je rad na reviziji Kodeksa oglašavanja koji je pred završetkom.”, izjavio je predsjednik Udruge Slobodan Presečki.

Hrvatska udruga za samoregulativu tržišnih komunikacija koristit će kraticu “SRO” prema engleskom nazivu “Self-regulation organization”, koji je uobičajen i u drugim europskim zemljama.

Zadatke SRO provodit će Povjerenstvo sastavljeno od 15 iskusnih i relevantnih praktičara i teoretičara struke tržišnog komuniciranja. Članstvo u udruzi je dobrovoljno, a članovima Udruge mogu postati i druga strukovna udruženja prakse tržišnog komuniciranja u Hrvatskoj, oglašivači, mediji, agencije te sve osobe koje prihvaćaju statut Udruge.