Otvoren je natječaj za Hrvatski indeks održivosti – 2022

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) petnaestu godinu otvara natječaj za ocjenjivanje dobrovoljnih održivih praksi hrvatskih poduzeća. Najbolji osvajaju nagrade koje se dodjeljuju na godišnjom Konferenciji o održivom razvoju.

Sve zahtjevnija regulativa vezana uz primjenu Ciljeva održivog razvoja kao i obveze izvještavanja o održivosti HRIO čine najboljim alatom za uvođenje organizacija u svijet korporativnog izvještavanja i transparentnog komuniciranja vlastitih održivih praksi. Natječaj je otvoren do 5. rujna 2022. godine, a prijava i pristupanje popunjavanju moguće je na adresi: https://hrio.hrpsor.hr/register.

Metoda procjene korporativne održivosti poduzeća u Hrvatskoj, koju su osmislili i provodili HR PSOR i HGK, posljednju godinu uz podršku i HUP-a, redovito prati europske trendove i usvajanje zakonodavstva, globalne rejtinge i Ciljeve održivog razvoja. Nekadašnji Indeks DOP-a nadograđen je i moderniziran te je postao Hrvatski indeks održivosti. Riječ je o jedinstvenom alatu kojim se mjeri razina održivosti hrvatskih poduzeća, a u kojem godišnje sudjeluje više od stotinu poduzeća.

Tijekom natječaja, poduzeća mogu pratiti popunjenost upitnika, a po završetku svako poduzeće dobiva individualne rezultate čime se pruža mogućnost prepoznavanja prostora za napredak. Najuspješnijim poduzećima tradicionalno će biti dodijeljene nagrade u sklopu 14. Konferencije o održivom razvoju, koja će se održati 4. i 5. listopada 2022. godine. Nagrade Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO dodjeljuju se za svaku od četiri jednakovrijedne kategorije – za veliko, srednje, malo te javno poduzeće. Nagrada se dodjeljuje i za najbolja poduzeća za sljedećih šest područja djelovanja: područje održivog korporativnog upravljanja; područje upravljanja okolišem; područje radne okoline; područje odnosa sa zajednicom; područje ljudskih prava i na kraju područje dječjih pravaTakođer dodjeljujemo nagradu za najveći napredak u odnosu na rezultate ostvarene prethodne godine.

Sudjelovanjem u Hrvatskom indeksu održivosti, poduzeća imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu održivosti vlastitih poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća u šest osnovnih poglavlja: upravljanje, okoliš, radna okolina, ljudska prava, dječja prava, zajednica.

Projekt se po drugi puta provodi u novoj, osvježenoj aplikaciji, uz unaprijeđenu metodologiju o utjecajima koja poduzeća moraju mjeriti i o kojima moraju izvještavati. Posebno ističem važnost sudjelovanja u popunjavanju HRIO upitnika za ona poduzeća koja do sada nisu izvještavala niti komunicirala vlastite nefinancijske utjecaje. Ta poduzeća moraju pokrenuti aktivnosti upoznavanja s principima nefinancijskog izvještavanja, a HRIO im služi kao osnova za interne edukacije i nadolazeću obvezu Korporativnog izvještavanja o održivosti – istaknula je Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a.

Sva zainteresirana poduzeća moći će više informacija dobiti i na radionicama o načinu popunjavanja HRIO upitnika, a koje će biti održane tijekom perioda popunjavanja. Radionice će biti organizirane u suradnji s HUP-om, a prva radionica bit će 15. lipnja.

Rok za popunjavanje upitnika je 5. rujna 2022. godine do ponoći, a prijava i pristupanje popunjavanju moguće je na adresi: https://hrio.hrpsor.hr/register. Sva poduzeća koja su u HRIO-u sudjelovala prošle godine u mogućnosti su pristupiti popunjavanju upitnika ove godine s istim korisničkim imenom i zaporkom.