Popust za članove HURA-e: U prosincu prva hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Gotovo trećinu radnika u svijetu čine platformski radnici, dok prema neslužbenim procjenama u Hrvatskoj više od  100.000 ljudi ostvaruje prihode preko digitalnih platformi, uključujući i privatne iznajmljivače. Pojam gig ekonomija sve se češće upotrebljava u javnosti, njezine primjere vidimo – i koristimo –  gotovo na svakodnevnoj bazi, ali mnogo detalja o ovakvom načinu rada ostaje nepoznato, pa čak i kontroverzno.

O tome što je zapravo gig ekonomija, po čemu je specifična, tko sve u njoj sudjeluje, kakva je regulativa i predviđanja za budućnost te koji su izazovi novog tržišta rada, pričat će se na GIG konferenciji, prvoj hrvatskoj konferenciji s ovom temom, koja će se održati 6. prosinca u zagrebačkom Hotelu Zonar, u organizaciji PR agencije Komunikacijski laboratorij.

Ekonomistica i profesorica Vedrana Pribičević uvest će sudionike u temu gig ekonomije, a o poljskom iskustvu na konferenciji će govoriti Tomasz Milosz, poduzetnik i CEO start-upa GIGLIKE, koji u Poljskoj radi na popularizaciji gig ekonomije.

Ove se godine u Hrvatskoj pokrenuo razgovor o pravima i obavezama platformskih radnika te nas od 1. siječnja 2024. očekuje nova regulativa. Sve o novom informacijskom sustavu Vlade RH, kojem je cilj učinkovitiji nadzor platformskog rada u Hrvatskoj, na GIG konferenciji reći će nam Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike RH.

Očekuju nas i dvije panel diskusije na kojima će se okupiti svi sudionici u gig ekonomiji – od agregatora, predstavnika platformi, gig radnika do predstavnika akademske zajednice i javne administracije, odnosno Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatske udruge poslodavaca. Jedna od tema je način zapošljavanja na platformama, pod nazivom: Platformski rad – samozaposleni ili u radnom odnosu?, dok će se na drugom panelu pričati o tom što nas tek očekuje u ovom segmentu rada, pod nazivom: Budućnost tržišta rada.

Za sve članove HURA-e vrijedi popust od 20 posto na kotizacije za prvu hrvatsku gig konferenciju, uz kod HURA20.

Više o gig ekonomiji i prvoj hrvatskoj GIG konferenciji, uključujući i cijeli program, pronađite na službenim web stranicama gigkonferencija.com, kao i na Instagramu, Facebooku i LinkedInu.