Treće istraživanje Nulti kvadrant Val grupe: S rastućim pesimizmom vraćanje povjerenja građana treba biti strateški prioritet kompanija, institucija i medija

Istraživanje je proveo Ipsos od 27. do 30. listopada 2022. na uzorku od 603 ispitanika.

Objavljen je novi Nulti kvadrant – najnovija analiza stavova, uvjerenja, strahova i očekivanja hrvatskih građana na kraju ove gospodarski izazovne godine. Istraživanje je provela Val grupa suradnji s agencijom Ipsos na uzorku od 603 ispitanika članova Ipsosovog on-line panela, reprezentativnih za populaciju korisnika interneta dobi od 18 do 60 godina.

Rezultati su pokazali kako su hrvatski građani puno pesimističniji nego prethodne godine, pogotovo u pogledu osobnog financijskog stanja te političke i gospodarske situacije, a povjerenje u medije, institucije i kompanije je u padu. Gotovo 90 posto potrošača je značajno ili jako zabrinuto oko daljnjeg porasta cijena, no tek svaki četvrti smatra da će smanjiti osobnu potrošnju. Istraživanje jasno pokazuje da se nalazimo u vremenu permanentne krize i stalnih promjena, koje brže nego ikad mijenjaju stavove i ponašanja građana, zbog čega se kao strateški zadatak kompanija, institucija i medija postavlja vraćanje povjerenja kroz prilagođenu i vjerodostojnu komunikaciju.

Ovogodišnji Nulti kvadrant na hrvatskom i engleskom jeziku se potpuno besplatno (i bez ostavljanja podataka) može preuzeti na sljedećoj poveznici: www.valgrupa.hr/nulti-kvadrant-2022.