Uvaženi HURA-ini zahtjevi! Travanjski paket mjera koji se izglasava sutra pomoći će poslodavcima u komunikacijskoj industriji

Na konferenciji za medije održanoj 1. travnja nakon 17 sati premijer Plenković predstavio je novi set mjera o kojima će se odlučiti na sjednici Vlade 2. travnja, a koje pozitivno koreliraju s HURA-inim zahtjevima! U nastavku donosimo premijerove zaključke:

  1. Prva mjera potpore za koju su već predani zahtjevi za 400 tisuća ljudi porast će s 3250 na 4000 kn neto, a država će preuzeti teret davanja na tih 4000 kuna, što je 1460 kuna po zaposlenom. Sve pod uvjetom da poslodavci zadržavaju radnike.
  2. Druga mjera odnosi se na poduzeća kojima je rad onemogućen ili znatno otežan – bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca. Oni koji imaju pad prihoda između 20 i 50 posto imaju pravo na odgodu plaćanja. Oni koji imaju prihode manje od sedam i pol milijun kuna, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, u potpunosti će biti oslobođeni plaćanja poreznih obaveza. One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu prihoda.
  3. Treća je mjera odgoda plaćanja poreza na dodanu vrijednost sve dok se ne naplate izdani računi – ovom će mjerom sada biti obuhvaćeni svi.
  4. Rok predaje financijskih izvješća odgođen je do 30. lipnja, a FINA-i neće trebati platiti naknadu za predaju.
  5. Moratorij za kreditne obveze kreće od 1. travnja, nastavno na razgovore ministra financija s bankama.
  6. Parafiskalni nameti i neporezna davanja – premijer kaže da najtežih takvih davanja ima 20-ak i da postoje da bi se osiguravale određene aktivnosti. Namjera je jedne radne skupine Ministarstva gospodarstva da se ide u smanjivanje, ići će u dublju analizu i vidjeti što se može, no treba im određeno vrijeme jer kaže da ukinuti nešto na tri mjeseca u ovom kontekstu nema smisla.

 

Podsjećamo, ovo su zahtjevi koje je HURA prošloga tjedna uputila Vladi:

  1. Otpis poreza na dohodak i doprinosa na plaće zaposlenika tijekom kriznoga razdoblja (jer samo odgoda nije dovoljna)
  2. Isplata potpore za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za radne sate koje zaposlenik ne radi
  3. Smanjenje stope poreza na dobit i zaustavljanje plaćanja akontacije poreza na dobit tijekom trajanja izvanrednih okolnosti
  4. Privremeno ukidanje odnosno otpis članarina državnim institucijama, davanja jedinicama lokalne samouprave i parafiskalnih davanja (prije svega turistička taksa, članarina u HGK i sl.)
  5. Naplatu PDV-a po naplaćenoj, a ne izdanoj fakturi od 1. ožujka ove godine za sve tvrtke, bez obzira na visinu prihoda
  6. Uvođenje mogućnosti obaveznog godišnjeg odmora za djelatnike uz plaćanje manjeg dijela ugovorene plaće i jamstvo povratka na radno mjesto nakon završetka krizne situacije.

O mjerama će biti konačno odlučeno na sjednici Vlade 2. travnja.