Intervju s Ines Majetić, direktoricom agencije Omega Media

velikaLjeto ili zima: Zima i ljeto
Psi ili mačke: Maša je mala terijerka koja se nedavno uselila u naš dom i srce.
Kino ili kazalište: Uvijek kino
Obitelj ili karijera: I obitelj i karijera
Party ili mirno druženje doma: Party
Zdrava hrana ili fast food: Zdrava hrana uvijek
Da ne radim ovo, bila bi: Ne mogu zamisliti da ne radim ovo

Agencija Omega Media od samog osnutka posluje u kriznim uvjetima i usprkos tome uspijeva se razvijati i osvajati tržište. Kako se uspijevate nositi i napredovati u takvim turbulentnim okolnostima? Koja je ‘tajna’ Vašeg uspjeha?

Zadnji niz godina pokazao je da se klijenti sve češće odlučuju na suradnju s agencijama s jakim online zaleđem. Agencija Omega Media već dugi niz godina aktivno radi u svim segmentima online komunikacije, ali i na integraciji online i offline komunikacije. Dobro poznavanje interaktivne komunikacije pokazalo se kao ključ uspjeha, a tome uvelike pridonosi i sve veći broj internetskih korisnika i poklonika.

Poznato je da u ovim turbulentim okolnostima na tržištu tvrtke mjere svaku kunu uloženu u oglašavanje. Uspjevaju upravo agencije koje su uspješne u povezivanju izrazito kreativnih offline kampanji s tehnološkim mogućnostima koje pružaju sredstva online promocije. Najveća tajna našeg uspjeha je stalni rast znanja i širenje usluga koje nudimo te rad na edukaciji klijenata i njihovom prepoznavanju važnosti Interneta kao komunikacijskog kanala.

Početkom godine ste najavili širenja na strana tržišta. U kojoj ste trenutno fazi ekspanzije i da li se ona razvija po Vašim očekivanjima?

U fazi smo planova i priprema za ekspanziju na BIH, slovensko i austrijsko tržište i sve se odvija u skladu s našim planovima i očekivanjima. U idućoj godini očekujemo pravi zamah ekspanzije i konkretne detalje rado ćemo prvo podijeliti s vama.

Omega Media je full service agencija, no da li ipak postoji neki određeni segment kojemu ste posebno naklonjeni?

Stalni razvoj Interneta, društvenih mreža i online komunikacije opredijelio nas je za interaktivnu komunikaciju kao primarnu djelatnost. Cilj nam je prilagoditi se online publici, pratiti njihove online navike i pružiti korisnicima i potrošačima poticajno okruženje za interakciju s robnom markom na mjestima koja su u sferi Interneta najposjećenija: na Facebooku, Twitteru, blogovima i na web stanicama naših klijenata kao glavnom sredstvu komunikacije. Upravo je sadržaj tih web stranica i njihova posvećenost potrošačima ključna u građenju kvalitetne komunikacije.

Sudjelovali ste u HURA-inom projektu Zelena ideja. Kako je došlo do navedene suradnje i kakva ste imali očekivanja od njega? Kakve je dojmove u konačnici projekt ostavio na Vas?

U cijelom svijetu već više od desteljeća raste zanimanje za segment ekološke proizvodnje, a pozitivni odjeci tog „zelenog trenda“ polako se pojavljuju i kod nas kroz Zelenu ideju, akciju HURA-e (Hrvatskog udruženja agencija za tržišno komuniciranje). Ekološko poljoprivredno gospodarstvo Eko Sever, pioniri u sustavnoj ekološkoj proizvodnji hrane s 20 godišnjim iskustvom, uz 3 prodavaonice u Zagrebu, nudi potrošačima mogućnost online narudžbe i dostave u najkraćem mogućem roku širom cijele Hrvatske te su tu mogućnost željeli dodatno komunicirati. Agencija Omega Media uključila se u projekt Zelene ideje i za Eko Sever osmislila novu komunikacijsku i kreativnu strategiju s ciljem njihovog strateškog repozicioniranja na tržištu – postavljanje uz bok velikim nacionalnim lancima koji nude mogućnost online narudžbe, ali s domaćim proizvodima provjerenog podrijetla i kvalitete. Uz nova kreativna rješenja za promociju vlastitih proizvoda, Omega Media je za Eko Sever napravila web stranicu kao jedan od najbitnijih alata direktne prodaje krajnjem potrošaču. Na taj način Eko Sever dolazi direktno do stolova svojih potrošača, nudeći dostavu svojih svježih i domaćih proizvoda direktno na vrata domova u cijeloj Hrvatskoj. Online komunikacija, ovdje se pokazala ključnim alatom za efikasnu prodaju, ali i za bitno smanjenje troškova distribucije koje bi prodaja preko velikih nacionalnih lanaca iziskivala.

Bili smo oduševljeni idejom i radom na ovako pozitivnom projektu koji pridonosi općem dobru: proizvođaču omogućuje predstaviti svoj brend na tržištu dok najbitnijoj karici, potrošaču, daje priliku otkriti kvalitetan hrvatski brend.

Koje pogreške zamjećujete u marketinškoj industriji, što bi promijenili kad bi mogli?

Najveća pogreška u marketinškoj industriji na globalnom nivou je prije svega minorizacija prava potrošača, ali i sve veća „poplava“ tzv. usporednog oglašavanja. Taj negativni trend polako će dolaziti i na naše tržište dovodeći često potrošače u zabludu, ali i narušavajući ugled poznatih robnih marki.

Koji su trenutno najveći poslovni izazovi s kojim se susrećete?

Najveći poslovni izazov s kojim se susrećemo je ostati pravi i najbolji partner za naše klijente. Iz dana u dan.