Digitalna antropologinja Rahaf Harfoush: rad i posao samo su početak, tehnologija daje novu definiciju prijateljstvu i tradicionalnim odnosima

Digitalna antropologinja, Rahaf Harfoush, na konferenciji Future Tense powered by Lürssen govorit će o tome što znači biti čovjek u svijetu u kojem strojevi čine ono što je do sada mogla napraviti samo ljudska ruka. Tko određuje što je ispravno za strojeve? Trebamo li oporezivati robote? Što ako je najbolji prijatelj mog djeteta chatbot te trebaju li pametni strojevi psihoterapiju?

Harfoush je prepoznata kao jedna od značajnijih mislilaca budućnosti koji će oblikovati svijet, svoja promišljanja podijelit će s hrvatskom poslovnom zajednicom 15. svibnja 2024. godine u Zagrebu.

Rahaf iza sebe ima bogato iskustvo na zavidnim pozicijama. Na Svjetskom ekonomskom forumu vodila je odjel koji je identificirao startupe koji doprinose boljitku svijeta. Bila je dio tima za digitalne medije u predsjedničkoj kampanji Baracka Obame 2008. godine. Napisala je bestseller knjigu kako su društvene mreže revolucionalizirale političke kampanje. Danas je članica savjetničkog tijela Ujedinjenih naroda o umjetnoj inteligenciji, suradnica je za  politiku na Oxford Internet Institutu te savjetnica Povjerenstva predsjednika Macrona o utjecaju tehnologije na demokraciju.

Stojimo na pragu jedne od najvećih tehnoloških promjena s kojom se kao civilizacija suočavamo. Automatizacija, algoritmi i umjetna inteligencija napreduju eksponencijalnom brzinom, a tehnologija mijenja pravila društva koja postoje desetljećima, ističe Rahaf Harfoush te napominje da su rad i posao samo početak te da tehnologija daju novu definiciju odnosima i tradicionalnom prijateljstvu.

Anita Letica, generalna direktorica za tržišta Hrvatske i Slovenije u Philip Morris Internationalu ususret konferenciji nadovezala se: Kad razmišljamo o inovativnim sektorima, duhanska industrija vjerojatno nije prva koja nam padne na pamet, no to je nešto što se unazad nekoliko godina ubrzano mijenja upravo zato što je Philip Morris pokrenuo masovnu transformaciju cijele industrije. Ova promjena je prvenstveno rezultat osluškivanja potreba potrošača, a počiva na inovaciji, napretku tehnologije, znanstvenim dostignućima i – hrabrosti. Jer ako želimo kreirati bolju budućnost moramo raskinuti s prošlošću i biti spremni prihvatiti novu razinu napretka koji nam budućnost donosi. Tempo tehnoloških promjena i razvoj inovativnih rješenja brži su nego ikad i došlo je vrijeme kada kao kompanija možemo biti dio rješenja velikog društvenog problema, i to značajnim ulaganjem u tehnologiju i znanost, a vođeni jasnom svrhom stvaranja budućnosti bez duhanskog dima. Moramo svi zajedno kreirati okruženje koje će biti poticajno za daljnja ulaganja u znanost, tehnološka i inovativna rješenja jer svaki izgubljeni trenutak propuštena je prilika za razvoj društva u kojem živimo.

Uz Rahaf Harfoush, na Future Tense powered by Lürssen konferenciji govorit će Lasse Jonasson o budućnosti tehnologije, Martin Kruse o održivosti te Costas Markides i Felipe Gomez o budućnosti liderstva.

Uz Lürssen Design Centar Kvarner te Philip Morris International, partneri konferencije su: Futura DDB, Iverpan, Nestlé, Planetopija, Raiffeisen Bank i Visa. Hospitality partneri su Croatia Airlines, De’Longhi, Esplanade Zagreb Hotel i Turistička zajednica grada Zagreba. Konferencija je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.

Konferencija je namijenjena donositeljima odluka i stručnjacima koji se ne žele samo prilagođavati promjenama, već aktivno oblikovati poslovanje i svoje buduće uloge.

Više informacija možete pronaći na internetskoj stranici Future Tense konferencije.