Studio Tumpić/Prenc izborio prvu nagradu za katalog “Lab’Bel Ten Years” na američkom PRINT Awards

Studiju Tumpić/Prenc pripala je prva nagrada na američkom natjecanju duge tradicije, PRINT Awards, za katalog klijenta Lab'Bel, umjetničkog laboratorija koji prikuplja suvremenu umjetnost, a dio je francuske multinacionalne Grupe Bel, jednog od najvećih europskih proizvođača sireva.

Natječući se među 45 zemalja diljem svijeta, na ovogodišnjem prestižnom američkom natjecanju PRINT Awards prvo mjesto u kategoriji brošura i kataloga pripalo je upravo Lab’Belovom katalogu, koji je Studio Tumpić/Prenc osmislio u povodu desete godišnjice ovog umjetničkog laboratorija.

Katalog prati rad umjetnika, kustosa i ravnatelja muzeja u raznim projektima tijekom njegovih deset godina postojanja. Vizualni identitet svakog članka inspiriran je raznim međunarodnim časopisima iz umjetnosti, arhitekture i kinematografije, pomažući pritom čitatelju u shvaćanju kategorije.

Čitav katalog podsjeća na veliki, predimenzionirani post-it blok, te kao takav postaje objektom suvremene umjetnosti na tragu pop-arta koji povećanjem predmeta stvara nadrealnu dimenziju.

Osim toga, time se deseta godišnjica ovog laboratorija pretvara u samo još jedan trenutak uspjeha, tek bilješka njegovog dugog vijeka.

Rad je već prepoznat na Zagreb Design Weeku, a sada se istaknuo i među brojnim američkim dizajnerskim kućama, te se našao među rijetkim priznatim europskim kreativcima.

PRINT je prvotno osnovan kao časopis davne 1940. godine s idejom okupljanja kreativnih ljudi u potrazi za dijalogom i inspiracijom. U organizaciji ovog uglednog magazina pokrenuto je 1980. godine i natjecanje, prvotno ograničeno samo na New York City, zatim čitave Sjedinjene Američke Države, da bi sada, 41 godinu od njegovog osnutka, bilo dostupno svim zemljama. Novi tim natjecanje predvodi na inovativan način, istovremeno poštujući vrijedno nasljeđe, sa željom da se istakne važnost briljantnog dizajna.

Ove godine žiri je brojio čak 21 člana, najviše dosad, a ocjenjivali su radove prema četiri kriterija: originalnost, inovativnost, trajnost i izvedba.

Napomenimo kako je ovo još jedna u nizu nagrada koje su nedavno iz Amerike pristigle na rovinjsku adresu. Naime, rad Studija za Vina Šuran nedavno je prepoznao i nagradio renomirani ADC Awards, a potom i čuveni Dieline.