Donacijama podržite učeničku zadrugu “Lovreki” u daljnjem radu i obnovi umjetničkog prostora

U sklopu projekta "Digiceda – abeceda digitalne pismenosti i zapošljivosti" koji HURA! provodi sa svojim partnerima Zakladom Solidarna, Centrom Sirius i Udrugom IKS pokrenuta je donatorska kampanja koja traje do 31. prosinca, a čiji je cilj osigurati sredstva za opremanje i uređenje prostora učeničke zadruge "Lovreki" iz Petrinje.

Učenička zadruga “Lovreki” osnovana je 2007. godine u Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja. Voditeljica zadruge učiteljica je likovne kulture Ivana Švragulja, koja u malom prostoru zadruge djecu uči raditi ukrasne proizvode od gline i stakla. Zbog ograničenog prostora i nedostatka alata aktivnosti zadruge odvijaju se po stanicama. Prostor u kojem zadruga trenutno djeluje stari je učiteljski stan u kojem je jako puno problema. Zadrugari mnogo toga žele promijeniti: odvode koji ne rade pa vodu nakon pranja moraju kantom bacati kroz prozor, podove koji se raspadaju, žele nabaviti dodatne stolove i stolice, obojiti i pokrpati zidove te nabaviti dodatne alate za rad.

Kako bi u tome uspjeli u sklopu projekta Digiceda pokrenuta je donatorska kampanja čiji je cilj osigurati sredstva za opremanje i uređenje prostora učeničke zadruge “Lovreki”. Donatorska kampanja traje do 31. prosinca, a donirati možete:

uplatom na namjenski račun Zaklade SOLIDARNA:                           

IBAN: HR2424020061500078406

Svrha: “Za Lovreke”

Model: 00

Poziv na broj: 11-2023

Banka: Erste banka

ili skeniranjem barkoda: 

Petrinja je grad koji leži na bogatim resursima gline te je izrada proizvoda od gline oduvijek bila prisutna na ovom području.

Učenička zadruga “Lovreki” nastavlja ovu bogatu tradiciju i proizvode od gline izrađuje ručno s naglaskom na kreativnost učenika i to našu školu čini posebnijom od drugih. Osim obrade gline, učenici se educiraju i rade sa staklom. Opremanjem prostora učeničke zadruge učenici bi dobili priliku osmišljavati i razvijati nove proizvode, suvenire i nakit koje bi ponudili posjetiteljima škole i Petrinje te bi se radom u zadruzi aktivno uključili u svijet poduzetništva: od razvoja proizvoda, marketinga, prodaje, financijskog upravljanja zadrugom… Time bi ujedno i učili o vrijednosti rada kao sredstvu za zadovoljavanje životnih potreba, važnost zadruge i kampanje ističe Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja.

Broj se zadrugara svakim danom povećava, što nije iznenađujuće jer su u rad zadruge uključene brojne zanimljive izvannastavne skupine: Keramičari, Fuzija stakla i Vizualno – multimedijska skupina.

Početkom svake se školske godine prijavi 50-ak učenika i oni nažalost fizički ne stanu u grupu. Uvijek se sjetim kolegice koja je zaključavala učionicu kad je imala svoje radionice, ne zato da djeca ne pobjegnu, nego jer više nije imala prostora. Zadruga je zaista nešto što djeca vole i u čemu uživaju, a čini mi se da ću i ja uskoro morati početi zaključavati, kroz smijeh govori voditeljica zadruge, Ivana Švragulja.

Učenička zadruga “Lovreki” ima kreativnu, idejnu, pokretačku i stvaralačku snaga pa učenici tako postavljaju i organiziraju izložbe na kojima predstavljaju svoj rad. Kroz zadrugu surađuju s roditeljima i lokalnom zajednicom te sudjeluju na mnogim lokalnim i županijskim manifestacijama i smotrama sa svojim uradcima od stakla, keramike, ali i sa slikanjem akrilom na platnu i cijanotipijom – starom fotografskom tehnikom.

Pedagoški benefiti toga što su djeca članovi učeničke zadruge veliki su, a samo jedan od njih razvoj je fine motorike šake s čime brojna djeca danas imaju problema.

Za djecu je jako bitno da stvaraju rukama, da razvijaju finu motoriku i kreativnost, vježbaju disciplinu i pažnju kroz, npr. rad sa staklom, ali i da vide kako nastaje produkt na kojem su radili otpočetka do kraja, ističe voditeljica zadruge.

Osim toga, članovi učeničke zadruge izrađuju različite predmete od gline i stakla koji se prodaju po simboličnim cijenama. Učenici ne uživaju samo u prstima zaprljanim od rada već i u prodaji proizvoda koja im omogućava da nadopune zalihe potrebnih materijala za daljnji rad: od kistova, akrilnih boja i platna do kemikalija za cijanotipiju i drugih.

Mate Švragulja, učenik je osmog razreda i zadrugar, a najdraža mu je fuzija stakla: To mi je najbolje jer mogu i rezati sa staklom i napraviti svakojake oblike. Do sada sam radio križiće, izradio sam sliku od stakla, na primjer, čamac u formatu A4.

Mate i drugi zadrugari uživaju u izradi i prodaji proizvoda, ali i u izletima, druženjima sa zadrugarima iz drugih škola i dijeljenju znanja. Trenutno na raspolaganju imaju peć za keramiku, jedno kolo za keramiku, peć za fuziju stakla i grafičku prešu. Najviše je djece zainteresirano za rad na kolu za keramiku te se nadaju da će ih jednom imati više i da će se smanjiti čekanje na red za kolo.

Ipak, svi se slažu s jednim – kako bi unaprijedili svoj rad, najprije moraju urediti prostor, a onda će kao pravi zadrugari prodajom proizvoda zaraditi za sve drugo što im treba. Zato, podržite kampanju i donirajte na www.solidarna.hr.

Sadržaj vijesti isključiva je odgovornost Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje – HURA-e! u sklopu projekta Digiceda – abeceda digitalne pismenosti i zapošljivosti. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 408.345,91 HRK / 54.196,82  EUR i iz Državnog proračuna u iznosu od 72.061,04 HRK / 9.564,14 EUR.

Za više informacija o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.