Održana Digicedina radionica “Besplatni (i slobodni) multimedijski programi” namijenjena srednjoškolcima

U sklopu projekta Digiceda srednjoškolski su se učenici na radionici 17. studenog 2022. upoznali s korisnim i besplatnim programima za obradu slike, zvuka i videa.

U lipnju ove godine Ured EU-a za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je Izvješće o intelektualnom vlasništvu i mladima, prema kojem više od 50 % anketiranih u dobi od 15 do 24 godine često pristupaju piratskom sadržaju, koji uključuje i multimedijske programe.

S ciljem približavanja učenicima besplatnih programa koji se koriste za obradu slike, zvuka i videa održana je radionica Besplatni (i slobodni) multimedijski programi u sklopu projekta Digiceda – abeceda digitalne pismenosti i zapošljivosti. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje – HURA! u partnerstvu s udrugom IKS, Centrom Sirius i Zakladom Solidarna.

Polaznici su se uz vodstvo predavača, profesora Zorana Babića upoznali s programima koji u potpunosti mogu zamijeniti komercijalne programe, a koriste se svugdje – u školama, tvrtkama i raznim institucijama, kao i na većim produkcijskim projektima. Uz teorijski dio, učenike je osobito razveselio rad s alatima kao što su Gimp, Inkscape, Blackmagic DaVinci Resolve i Blender.

Učenici su bili vrlo zainteresirani i aktivni, postavljali su brojna pitanja i vjerujemo da su puno naučili o prednostima besplatnih multimedijskih programa koje će i sami koristiti!

Sadržaj vijesti isključiva je odgovornost Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje – HURA-e! u sklopu projekta Digiceda – abeceda digitalne pismenosti i zapošljivosti. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 408.345,91 HRK / 54.196,82  EUR i iz Državnog proračuna u iznosu od 72.061,04 HRK / 9.564,14 EUR.

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.