Razgovarali smo s Domagojem Davidovićem, direktorom agencije Švicarska

Kampanje su im precizne kao švicarski satovi, kreativna rješenja slasna kao švicarska čokolada, a za razliku od švicarskog sira njihove strategije nemaju rupa. Koje smo sve teme pretresli s Domagojem Davidovićem, jednim od tri kantona Švicarske čitajte u nastavku.

Švicarska: tko, što, kako i zašto? 🙂

Švicarska je nastala prije tri godine iz jednostavnog razloga – troje osnivača, koji su željeli raditi zajedno, na drugačiji način od onoga na koji smo dotad mislili da je jedini mogući. Švicarska kreativna rješenja (punim imenom) ne smatramo agencijom već kolektivom koji razmišlja kao konzultanti, ima proces rada kao studio i isporučuje rezultate kao velika agencija.

Švicarska trenutno ima 8 stanovnika, a nikad ih neće imati preko 10 jer to je jedini način da zadržimo ovaj način rada. Iako efektivno nudimo full service uslugu, zapravo nam je fokus na strategiji i kreativi. I to ne samo digitalnoj nego onoj koja ima smisla za klijenta i zadatak. Razmišljamo medijski neutralno.

Švicarska je bilo ime koja utemeljuje dosta stvari koje su nam važne – timski rad, tri osnivača se nazivamo tri kantona, mala je zemlja s velikim rezultatima i dosegom i malo inatljiva ako se pita ostatak EU. 🙂

S kojim nedavnim projektima biste nam se vi iz Švicarske rado pohvalili? Hoćemo li neke od njih vidjeti na ovogodišnjem BalCannesu?

Bili smo aktivni i napravili nekoliko kampanja za Erste grupu, novi lifestyle portal miss7, lansirali nove SEAT modele, popularizirali Dukat sireve kroz novi projekt sirevi.hr, promovirali korčulanski MORO beach kao svjetsku destinaciju, izvezli Muzej iluzija u Beč…  BalCannes prijava se nismo još dotakli, to ćemo u zadnji čas naravno. 🙂

Postoji li u Švicarskoj neka omiljena uredska tradicija?

Hrana! Sve i bilo što vezano uz hranu.

Uz Jasno&Glasno, nova ste članica HURA-e. Kako vidite svoj daljnji rast uz HURA-u?

U samo nekoliko tjedana članstva, već se otvorilo puno prilika za edukacije i usavršavanja tako da me vesele mogućnosti koje će Švicarci imati za osobni rast i usavršavanje. Kao nezavisni igrač na tržištu, bez zaleđa velike grupe koja obično osigurava ovakve prilike, cijenim ovakve inicijative i prilike koje dolaze kroz HURA-u.

Ove godine predsjedao si žirijem MIXX natjecanja, podijeli s nama svoje iskustvo! Kako komentiraš tržište digitalnog marketinga u Hrvatskoj?

Predsjedanje MIXXom je bilo sjajno iskustvo i pomalo dream come true jer je upravo to nagrada koju najviše volim i cijenim. Digitalija u Hrvatskoj ulazi u dobru fazu (napokon!) u kojoj se više ne gleda kao nužno zlo ili nešto što svi rade ili pak jeftina alternativa drugim medijima, već kao ravnopravni kanal i način za rješavanja komunikacijskih i poslovnih izazova.

Prema posljednjem izvješću Mary Meeker, digital je ubrzao s rastom. No, unatoč tom porastu, desktop je bio u padu. Kako to komentiraš? Kako će se ti podaci odraziti na tržište?

Ne znam što je iznenađujuće? Dovoljno je dignuti pogled od ekrana svog mobitela i osvrnuti se oko sebe da vidite da su i svi tuđi nosevi zapiknuti u mobitele. Trend povećanja ulaganja u mobile će se i dalje nastaviti.

Imaš višegodišnje iskustvo u marketingu, ne samo na strani agencije, već i na strani klijenta. U čijoj ti je „koži“ ugodnije?

Započeo sam na strani klijenta i brzo shvatio da to nije moj put. Volim agencijsku stranu jer nisam ograničen na samo jedan tip projekta i industrije već redovno imam nove izazove i primoran sam učiti o novim industrijama, pravilima, načinima rada…

Koga bi izdvojio kao najinspirativniju živuću osobu u području tržišnog komuniciranja?

Fascinantni su mi Richard Branson, Elon Musk i Papa jer više komuniciraju djelima, ne riječima i jako utječu na tržište.  A baš od tržišnih komunikatora bi to bio David Droga.

Da možeš opljačkati banku s jednim komadom uredskog pribora, koji bi to bio?

Ako pričamo o našem uredu, to je onda vrlo fleksibilan pojam jer uistinu imamo svega i svačega, a bilo je čak trenutaka i kad smo u uredu imali pravo oružje.  🙂

A što se odgovora na pitanje tiče – flomaster. S jednim flomasterom mogu čuda napraviti, pa onda valjda i opljačkati banku.

Svoj život ne možeš zamisliti bez…..?

Švicarske čokolade i sira? 🙂