Daniel Ackermann: Prije 10 godina digitalne kompanije bile su hobi iz garaže, a danas se mjere s najjačima

MIXX je teško osvojiti, ali nije tako teško kao što se čini, poručuje ovogodišnji predsjednik žirija MIXX-a Daniel Ackermann, i ističe da ne treba biti previše skroman, već se treba se što prije okušati.

Natjecanje MIXX Awards Croatia već dvanaestu godinu u Hrvatskoj nagrađuje najbolje digitalne kampanje te alate/platforme u području tržišnih komunikacija. Redovni prijavni rok traje do 28. siječnja 2022. do kraja dana, dok je kasni rok u tijeku sve do 8. veljače – a za sudjelovanje je potrebno ispuniti jednostavnu prijavnicu. Kako bismo dodatno pomogli prijaviteljima, obratili smo se Danielu Ackermannu (Degordian).

Prijavitelj, dobitnik statua, član organizacijskoga odbora, član žirija, a ove godine i predsjednik žirija – tijekom posljednjih godina u brojnim se ulogama povezao s MIXX-om. Stoga smo mu odlučili postaviti nekoliko pitanja kako bismo MIXX iz njegove perspektive približili natjecateljima i zaljubljenicima u digital. Na pitanje koja su mu iskustva (ili situacije) bila najzanimljivija i najupečatljivija – Daniel odgovara da, iako je sada situacija drugačija, na početku uopće nije bio uključen u djelovanje MIXX-a.

Kada je Degordian bio tek na počecima, sve te nagrade djelovale su nam potpuno apstraktno i nedostižno. Ipak, odlučili smo prijaviti se. Prijava koju smo poslali bila je grozna – ili smo barem tako mislili. Bilo mi je neugodno. Ipak, na dan dodjele, upravo smo mi – i upravo ta prijava – bili pobjednici. Osjećaj je bio nevjerojatan, osjećao sam se kao da sam na vrhu svijeta. Bio sam super ponosan što smo mi, tako mala agencija, niotkuda ostvarili takav rezultat. Ovo je davno iskustvo, ali mislim da super dočarava značaj MIXX-a. Zbilja izuzetna nagrada, potvrda odličnog rezultata, čak i prestiž, poručuje Daniel.

Digital se mijenja munjevitom brzinom, a u skladu s kretanjima tržišta, dvije će nove kategorije ove godine obilježiti MIXX: Campaign Effectiveness, koja će se posvetiti digitalnim kampanjama koje su postigle učinkovitost tako što su ostvarile izvanredne rezultate povećanjem brend metrika ili prodajnih metrika, te Influencer Marketing, koja će biti posvećena odabiru najbolje kampanje influencer marketinga. Na pitanje što bi o domaćem tržištu mogle otkriti prijave u ovim kategorijama, Daniel odgovara:

Digital se jako razvija te nastojimo da MIXX prati razvoj. Ove smo godine pokušali pokriti dijelove koji su u posljednje vrijeme još više dobili na važnosti. Jedna je točka performance, koji smo, uz postojeću kategoriju Direct response and Lead Generation Campaign, htjeli dodatno osnažiti. Također, influencer marketing već je već neko vrijeme izrazito aktivan, svjedoci smo odličnih kampanja, stoga i on zaslužuje posebnu kategoriju.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Na tragu ubrzanih promjena, zanimalo nas je i gdje vidi ovu industriju – za deset godina.

Digital i IT izuzetno se razvijaju, a tako će i nastaviti. Prije 10 godina sve kompanije ove struke bile su hobi iz nečije garaže. Već danas postoji mnogo super uspješnih firmi koje se mogu mjeriti po svim parametrima s najjačim perjanicama Hrvatske. Taj trend samo će se nastaviti. Očekujem da će se digitalna industrija još više razviti, proizvesti još veće i uspješnije kompanije, otvoriti još veći prostor za razvoj ljudi i talenta – naprosto, nastaviti biti odlično mjesto za rad i razvoj svakog pojedinca.

Značaj i razvoj digitala, tvrdi, nemjerljivi su, a njegov ga potencijal oduševljava:

Danas više nema kompanije kojoj digitalizacija nije jedan od top prioriteta. Koji god aspekt poslovanja takneš, digitalizacija je tu. Digital je svijet za sebe koji je postao je nezamjenjiv, tvrdi, a na pitanje koji su digitalni alati njegovi favoriti, odgovara: Uvijek su me uzbuđivale najnaprednije stvari. Danas Facebook kampanju može bilo tko napraviti, ali marketing automation, startup growth, ecommerce growth itd. jako rijetko. Tu vidim ogroman prostor, velik potencijal za generiranje izuzetne vrijednosti.

Generiranje vrijednosti svakako je zajedničko obilježje svih natjecateljskih projekata na MIXX-u, stoga smo ovogodišnjemu predsjedniku žirija postavili još samo jedno pitanje, posebno indikativno za sve prijavitelje u kontekstu ciljeva ovogodišnjeg žirija: kad bi se s današnjim iskustvom mogao vratiti u prošlost i savjetovati samoga sebe pri pisanju prve prijave na MIXX – koji bi to savjet bio?

Da prijavu pošaljem i prije nego što jesam. 🙂 MIXX je teško osvojiti, ali nije tako teško kako se čini. Na tržištu imamo super znanje i super agencije. Ne treba biti previše skroman, već se treba se što prije okušati.