Dvadeset godina interneta u Hrvatskoj

17. studenog obilježeno je točno 20 godina od dana kada je Internet zaživio u Hrvatskoj 1992 godine.

17. studenog obilježeno je točno 20 godina od dana kada je Internet zaživio u Hrvatskoj 1992 godine. Tog utorka, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet.

Izgradnju mreže utemeljene na IP protokolu i uspostavu internetske veze Hrvatske sa svijetom “odradio” je tim Sveučilišnog računskog centra (Srca), a veza je uspostavljena u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže – Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu ratne 1991. godine. Na jesen 1991. godine formiran je Odbor za akademsku mrežu, koji je Srcu povjerio izgradnju i administriranje mreže i podršku korisnicima, prepoznajući u Srcu instituciju koja je svojom tradicijom, postignućima i kapacitetima mogla osigurati uspješnost i održivost ovoga velikog projekta. Mreža je kasnije dobila i svoje ime: CARNet – Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža).

Paralelno s počecima tehničke izgradnje mreže, započeo je i rad na izgradnji prvih internetskih servisa za cjelokupnu akademsku zajednicu. Uz izgradnju pojedinih veza, provodila se i edukacija korisnika, u većini slučajeva pojedinaca/predstavnika sa spojenih institucija. Organizirani su višednevni ‘internetski tečajevi’, koji su pokrivali osnove IP mreža i servisa te administriranja Ultrix operacijskog sustava. U hodu se uspostavljala i prva služba pomoći (helpdesk) u Srcu. Mnogobrojni entuzijasti s akademskih ustanova počeli su intenzivno koristiti internet, ali i koristiti i uspostavljati servise koji su se na internetu počeli pojavljivati (npr. gopher, web i sl.)

Putem javnog računala u Srcu, pristup internetu bio je moguć od 1992. godine, pa sve do početka rada komercijalnih davatelja internetske usluge kad je omogućen i svim građanima Hrvatske.

Više informacija možete pronaći na slijedećoj lokaciji: http://tehnoklik.net.hr/vijesti/20-godina-interneta-u-hrvatskoj