Nakon Europe i Amerike vizualni identitet pulskih bazena osvojio i Daleki istok

Projekt rovinjskog Studija Tumpić/Prenc osvojio je Design Intelligence Award kojeg dodjeljuje Kineska akademija umjetnosti.

Projekt vizualnog identiteta Gradskog bazena Pula – Pola ne prestaje nizati najznačajnije međunarodne nagrade s područja dizajna. Cijeloj niski uglednih priznanja rovinjski Studio Tumpić/Prenc pridružio je i Design Intelligence Award, kojeg dodjeljuje Kineska akademija umjetnosti. Riječ je o jednoj od najcjenjenijih nagrada koja vrednuje postignuća i kreativnost u industrijskom dizajnu.

“Ovo je veliki uspjeh za naš studio, jer nakon što je ovaj projekt dobio razne nagrade u Europi i Americi, sada je dobio i svoje priznanje na Dalekom istoku. Riječ je o pozivnom natječaju, a da bismo mogli sudjelovati, projekt je trebao već biti prethodno nagrađivan. Naš je rad bio atipičan za ovaj natječaj, jer su u vrlo jakoj konkurenciji bili pretežno radovi produkt dizajna, sve do dizajna automobila, vlakova ili kućanskih aparata”, kazao je Anselmo Tumpić, kreativni direktor studija. Uz njega, nagrađeni tim činili su direktorica Sara Prenc Opačić i dizajner Anton Licul Grk.

Nit vodilja u vizualnom identitetu pulskih bazena je crta koja na dnu bazena vodi plivača. Osnovni element u signalizaciji bazena su bijela i plava linija koje se provlače kroz sve prostore te služe i kao podloga za različite ilustracije pojedinih sadržaja, ali i znamenitosti Pule. Sustav signalizacije proteže se od funkcionalnog do zaigranog uz animaciju prostora upotrebom konvencionalne ikonografije.

Vrijednost projekta Studija Tumpić/Prenc prepoznala je i Kineska akademija umjetnosti koja ovom nagradom cijeni imaginaciju i originalnost poduzetnika i inovatora. O priznanjima je odlučivalo 49 stručnjaka, među kojima su direktori dizajnerskih tvrtki, čelnici udruga dizajnera, urednici magazina o dizajnu i profesori na studijima dizajna. Ove je godine na natječaj pozvano gotovo 8000 radova iz 61 zemlje, među njima i projekti poznatih dizajnerskih tvrtki, visokotehnoloških kompanija te uglednih međunarodnih sveučilišta. Svečanost dodjele priznanja održana je u kineskom Keqiaou, a 327 nagrađenih radova iz 18 zemalja predstavljeni su na velikoj izložbi u Zhejiang Exhibition Hallu.