UMTG – Udruga mjerenja televizijske gledanosti osigurava transparentan i nepristran sustav mjerenja TV gledanosti u Hrvatskoj

UMTG (Udrugu mjerenja televizijske gledanosti) osnovali su HURA (Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje, čije su članice vodeće marketinške agencije u zemlji), NOVA TV grupa te RTL Hrvatska. Glavni je cilj udruge, po uzoru na zapadnoeuropska tržišta, gdje takva tržišna udruženja* postoje već desetljećima, osigurati i kontinuirano unaprjeđivati transparentan i nepristran sustav mjerenja TV gledanosti primjenom međunarodnoga standarda za mjerenje TV gledanosti, sindiciranim istraživanjem TV gledanosti putem peoplemetra.

Transparentan i nepristran sustav mjerenja TV gledanosti od iznimne je važnosti za sve sudionike tržišta, televizijske nakladnike, društva za tržišno komuniciranje te oglašivače aktivne u medijskom poslovanju. Upravo je iz toga proizašla i potreba u Hrvatskoj za osnivanjem UMTG-a, tržišnog udruženja u kojem svi sudionici industrije imaju utjecaj i aktivno sudjeluju u definiranju strukovnih standarda, jačanju transparentnosti TV tržišta, i razvoju čitave industrije.

Najvažniji standard za sustav mjerenja TV gledanosti jest reprezentativni uzorak. S jedne strane uzorak mora biti reprezentativan za sve TV kanale dostupne u Republici Hrvatskoj, odnosno mora mjeriti gledanost TV kanala u zemaljskoj, satelitskoj, kabelskoj, IPTV i/ili distribuciji putem interneta. S druge strane uzorak mora reprezentativno predstavljati čitavu populaciju RH, odnosno sve njezine segmente, kako regionalno i po gradovima tako i po dobi, spolu, obrazovanju, i svim drugim obilježjima populacije. I na kraju, uzorak i sam sustav mjerenja TV gledanosti moraju dostavljati valjane i pouzdane podatke o gledanosti TV kanala na razini pojedinaca. Za kreatore programskog sadržaja, agencije i oglašivače podaci o preferencijama gledanosti specifičnih publika kao što su mlađa ženska publika i zaposleni muškarci od iznimne su važnosti pri donošenju poslovnih planova i odluka, a za gledatelje  su osiguranje da će programski sadržaj koji im se nudi biti kreiran upravo za njih.

Imajući u vidu visoke standarde kvalitete, transparentnost, te nepristranost, UMTG je za pružatelja usluge mjerenja TV gledanosti u Hrvatskoj odabrao AGB Nielsen istraživanja medija d.o.o., dio Nielsen grupe, jedne od vodećih međunarodnih kompanija u tom području i tvrtku koja mjeri TV gledanost u RH već 20 godina.

Tijekom 2021. godine UMTG je u suradnji s Nielsenom već napravio pozitivne pomake, unatoč pandemijskim okolnostima, u obliku revizije sustava mjerenja TV gledanosti. Reviziju su proveli međunarodni revizori s bogatim iskustvom provedenih revizija na raznim tržištima Europe i svijeta, a sve preporuke revizora već su implementirane. Za 2022. godinu već je puno novih projekata započeto, a planiran je i nastavak kontinuiranog, kvalitetnog dijaloga sa svim dionicima TV industrije te u UMTG uključiti sve korisnike podataka o TV gledanosti.

Mišljenja sam da je osnivanje UMTG-a velik i pozitivan iskorak za TV industriju u RH, koja je formiranjem tržišnog udruženja pokazala zrelost i spremnost na razgovore sa svim sudionicima o svim pitanjima sa zajedničkim ciljem unaprjeđivanja cjelokupnog televizijskog poslovanja. Također, nametnula se i kao prva i vodeća u regiji. Pred nama je mnogo posla, TV okruženje mijenja se velikom brzinom, udružili smo se da na sve promjene odgovorimo prema najvišim standardima te da kreiramo trendove i unaprjeđujemo industriju na zadovoljstvo svih dionika, izjavila je Magdalena Malinova, izvršna je direktorica UMTG-a.

Magdalena Malinova izvršna je direktorica UMTG-a od siječnja 2021. godine, a u medijskoj industriji u RH i regiji prisutna je više od 20 godina. Posljednjih 10 godina Magdalena radi kao konzultantica u medijskoj industriji, a prije toga provela je 10 uspješnih godina u AGB Nielsenu. U svom konzultantskom radu surađivala je s najvećim TV kućama, telekom operaterima i oglašivačima u CEE i MENA regiji. Tijekom svoje karijere sudjelovala je kao predavačica, moderatorica i panelistica na svim važnijim europskim i regionalnim konferencijama. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala menadžment u međunarodnom poslovanju na Sveučilištu u Leedsu, Velika Britanija.

*primjeri Europskih tržišnih udruženja: BARB u Velikoj Britaniji, AGF u Njemačkoj, Auditel u Italiji.