Direktiva o tvrdnjama o prihvatljivosti za okoliš: Europski parlament finalizirao svoj stav o uspostavi sustava provjere

Europski parlament 12. ožujka finalizirao je svoj stav o uspostavi sustava provjere i prethodnog odobrenja za ekološke tvrdnje. Direktiva o tvrdnjama o prihvatljivosti za okoliš (Green Claims Directive) obvezuje tvrtke da podnesu dokaze o ekološkim koristima prije nego što iznesu svoje tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš.

Zemlje EU-a, koje će biti zadužene za provedbu Direktive, moraju izabrati ljude koji će biti zaduženi za odobravanje takvih tvrdnji prije njihove upotrebe. Mikropoduzetnici (s manje od deset zaposlenika i godišnjim prometom koji ne prelazi 2 milijuna eura) ne bi bili obuhvaćeni novim obvezama, dok bi mala i srednja poduzeća imala dodatnu godinu za usklađivanje u usporedbi s većim tvrtkama.

Parlament koji trenutno zasjeda time je finalizirao svoj stav o dosjeu koji će biti prenesen novom Parlamentu koji preuzima dužnost nakon europskih izbora u lipnju. Na novim članovima Europskog parlamenta bit će, jednom kada i Vijeće iznese svoj stav, da pregovaraju s državama članicama i oblikuju konačnu verziju Direktive, koja će vjerojatno postati primjenjiva najranije u trećem ili četvrtom tromjesečju 2026. godine.

Rokovi, kazne i izuzeće za mikro poduzeća

Parlament želi da se tvrdnje i njihovi dokazi procijene unutar 30 dana, ali jednostavnije tvrdnje i proizvodi mogli bi imati koristi od brže ili lakše provjere. Nova se pravila ne bi odnosila na mikropoduzeća, a mala i srednja poduzeća imala bi dodatnu godinu za usklađivanje u usporedbi s većim poduzećima. Tvrtke koje prekrše pravila potencijalno bi mogle biti kažnjene, na primjer, privremeno mogu biti isključene iz natječaja za javnu nabavu, izgubiti prihode i suočiti se s kaznama koje iznose barem 4% godišnjeg prometa.

Kompenzacija za emisije ugljika i njezino uklanjanje

Tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš temeljene isključivo na shemama kompenzacije za emisije ugljika ostaju zabranjene. Međutim, tvrtke će moći spomenuti kompenzaciju i sheme uklanjanja ugljika u svojim oglasima ako su već smanjile svoje emisije koliko je god moguće i koriste ove sheme samo za preostale emisije. Sheme moraju biti certificirane i vjerodostojne, poput onih uspostavljenih prema Okviru za certifikaciju o uklanjanju ugljika.

Parlament je također odlučio da tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš za proizvode koji sadrže opasne tvari trenutno trebaju ostati dopuštene, ali Komisija bi uskoro trebala procijeniti treba li ih u potpunosti zabraniti.

Što agencije mogu učiniti sada da bi bile spremne za nadolazeće promjene:

  • savjetujte klijentima da se odluče za ekološku certifikaciju na razini Unije (npr. EU Ecolabel, Ecodesign ili sheme organske poljoprivrede) i iznesu tvrdnje koje se posebno odnose na ekološku korist
  • ako kroz sheme označavanja koje je priznala Europska unija nije moguća certifikacija, osigurajte da tvrdnje budu poduprte znanstvenim dokazima i istinitim prikazom ekološke koristi
  • općenite ekološke tvrdnje poput “eco-friendly”, “dobro za planet”, (…) bit će zabranjene
  • za vizualne elemente osigurajte da cjelokupna prezentacija proizvoda bude proporcionalna ekološkoj koristi
  • izbjegavajte tvrdnje o kompenzaciji ugljika (trenutno se raspravlja o posebnom regulatornom prijedlogu o certifikaciji uklanjanja ugljika na razini EU-a)
  • kako biste izbjegli glavne pravne rizike, obratite se nacionalnom tijelu za samoregulaciju oglašavanja i zatražite savjet od njih.

Važno je napomenuti da se ove mjere ne smatraju se pravnim savjetom.

Opsežniji sažetak o tome što Direktiva o tvrdnjama o prihvatljivosti za okoliš obuhvaća možete pronaći ovdje.