Europska komisija usvojila Akcijski plan o intelektualnom vlasništvu

Novousvojeni Akcijski plan o intelektualnom vlasništvu pomoći će poduzećima, posebice malim i srednjim, da maksimalno iskoriste svoje inovativne proizvode i pritom pomoći jačanju gospodarstva i društva u cjelini.

Intelektualno vlasništvo jedno je od ključnih faktora rasta gospodarstva zato što pomaže poduzećima da utvrde vrijednost svoje nematerijalne imovine (brendovi, dizajni, patenti, podaci), koji postaju sve važniji u današnjem gospodarstvu – industrije koje stvaraju nematerijalnu imovinu čine čak 45 % BDP-a i 93 % izvoza Europske unije.

Cilj je Akcijskog plana pomoći europskoj kreativnoj industriji da zadrži svoj snažni položaj na globalnom tržištu te ubrzati europsku zelenu i digitalnu tranziciju. Akcijski plan sadrži mjere raspoređene u pet ključnih područja:

  • poboljšanje zaštite intelektualnog vlasništva
  • povećanje primjene intelektualnog vlasništva među malim i srednjim poduzetnicima
  • olakšavanje dijeljenja intelektualnog vlasništva
  • borba protiv krivotvorenja i poboljšanje primjene prava intelektualnog vlasništva
  • promoviranje jednakih uvjeta na globalnom tržištu

U Europi su nastale neke od najvećih svjetskih inovacija, ali poduzeća još uvijek ne mogu u potpunosti zaštiti svoje inovacije i iskoristiti svoje pravo intelektualnog vlasništva. Sada predlažemo reformu sustava intelektualnog vlasništva kako bismo osnažili europsku sposobnost za razvijanjem tehnologija nove generacije, prikazali napretke u području podataka i umjetne inteligencije, omogućili poduzećima da brže objedine svoje znanje u krizno vrijeme te podržali europski put prema gospodarskom oporavku i zelenoj tranziciji, izjavio je Thierry Breton, povjerenik Komisije za unutarnje tržište.

Za više informacija o Akcijskom planu o intelektualnom vlasništvu posjetite stranicu s najčešće postavljenim pitanjima, a cjeloviti tekst Akcijskog plana pročitajte na poveznici.