Gerd Leonhard na Future Tenseu: “Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovječanstva”

Kako izgleda održiva budućnost? O tome će na poslovnoj konferenciji Future Tense u svibnju u Zagrebu govoriti futurolog Gerd Leonhard.

Može li održivost biti isplativa? Pitanje je to koje se sve češće postavlja, no mnogi vjeruju kako je potpuno suvišno jer alternative, jednostavno, nema. Prošle smo godine na poslovnoj konferenciji Future Tense od futurologa Mikea Walsha čuli kako poslovi koji nisu digitalni, za 10 godina više neće postojati. Ove godine švicarski futurolog Gerd Leonhard poručuje kako ista sudbina čeka poslove koji nisu održivi.

Zbog krize s pandemijom Covida-19 potpuno smo promijenili prioritete. Ekonomist Milton Friedman kaže da smo puno spremniji napraviti radikalne promjene kad smo suočeni s krizom i propadanjem. Nakon pandemije, zbog koje smo promijenili svoj način života jer smo morali, mislim da ćemo istu stvar napraviti i s klimatskim promjenama. To nije pitanje altruizma ili humanizma, nego napretka. To je poslovna strategija čovječanstva, kaže Leonhard.

Ovaj švicarski futurolog, nekadašnji glazbenik, u posljednjih 20 godina postao je jedan od najcjenjenijih govornika i futurologa na svijetu, s više od 1600 govora i aktivnosti u više od 50 zemalja svijeta. Savjetovao je brojne globalne kompanije i nacionalne vlade, a naziva se prije svega – humanistom. U srž njegovog djelovanja je moto: Ljudi, Planet, Svrha i Prosperitet te smatra kako će u idućih 5 godina svi uspješni poslovi biti zeleni i održivi.

Fan sam tehnologije i umjetne inteligencije. Ne mislim da je se trebamo bojati, ali mislim da se moramo mijenjati. Ne trebamo razmišljati o tome koja će radna mjesta i vještine nestati, nego razmišljati na način da će opstati oni koji će je znati koristiti. U srcu svakog sustava ili pojedinca mora postojati, uz želju za preživljavanjem, i želja za održavanjem. Po meni, neupitno je hoćemo li ili nećemo ulagati u održivost. Ako želite opstati, ostati i ostaviti pozitivan trag – održivost je jedini scenarij, smatra Sabina Škrtić, članica uprave ENNA grupe.

Future Tense međunarodno je nagrađivana poslovna konferencija i održava se 10. i 11. svibnja 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti. Osim Gerda Leonharda, u Zagreb dolazi još šest svjetski cijenjenih futurologa; Erica Orange govorit će o budućnosti obrazovanja i rada, Nikolas Badminton o budućnosti tehnologije, a Anders Indset o tome kako će izgledati leadership budućnosti. S kopenhaškog Instituta za studije budućnosti dolaze dva futurologa; Sofie Hvitved, koja će nam približiti kako izgleda budućnost metaversea, umjetne inteligencije i medija te Joe-Max Wakim, stručnjak za trendove u zdravlju i medicini. Alfons Karabuda govorit će o budućnosti industrije zabave i kulture.

Osim predavanja, na Future Tenseu 2023. očekuju vas panel rasprave s vodećim ljudima lokalne i regionalne poslovne i akademske zajednice, neprofitnog sektora i javne administracije. Donositelji odluka na svim razinama okupit će se u MSU i raspravljati o mogućnostima koje nose nove tehnologije i korištenju inovacija u svakodnevnom poslovanju.

Sve o ovogodišnjoj konferenciji, kao i o ulaznicama i mogućnosti sudjelovanja pronađite na www.futuretense.eu.