Globalna pandemija koronavirusa i marketinška industrija: razmišljanja i savjeti

Vrlo je neizvjesno kako će koronavirus utjecati na marketinšku industriju, stoga prenosimo tekst Daniela Ackermanna, suosnivača i izvršnog direktora agencije Degordian, u nadi da će vam savjeti iskusnog marketinškog stručnjaka pomoći prilagoditi se novonastaloj situaciji.

Trenutna globalna pandemija već je počela utjecati na ekonomiju. Nažalost, svi smo pogođeni koronom, kao i njenim (potencijalnim) posljedicama.
Uslijed svega vlada velika neizvjesnost, situacija se mijenja iz sata u sat, a sve se više kompanija priprema za najgore scenarije. Naravno, zdravlje ljudi je trenutno glavni fokus, što je potpuno ispravno, no o utjecaju korone i recesije na sam marketing se malo govori.

Svi se nalaze u sličnoj situaciji i teško je u ovom trenutku znati koji su putevi ispravni. Ipak, dok se cjelokupna slika ne razjasni, potrudio sam se sažeti savjete i informacije za koje se nadam da će pomoći prebroditi ovo razdoblje. Degordian je kao tvrtka najsnažnija u području digitala, tako da su savjeti najviše usmjereni upravo na taj segment, iako ne nužno.

KORONAVIRUS

Trenutno je korona glavna tema. Ogroman broj sadržaja kojeg korisnici konzumiraju je vezan upravo za to. Iz tog razloga, komunikaciju/marketing treba prilagoditi novim okolnostima. Dobar primjer je hrvatski streaming servis PickBox (slično je napravio i PornHub u Italiji), koji je osigurao korisnicima besplatno gledanje sadržaja za vrijeme krize. Učinili su nešto lijepo za svoje korisnike i pokazali da im je stalo. Ujedno su osigurali besplatan i pozitivan PR te dobili dobar akvizicijski kanal (od kupaca koji probaju, neki će i nastaviti plaćati platformu).

REZANJE BUDŽETA

U ovoj situaciji ne bih preporučio rezanje marketinških ulaganja, jedino u slučaju turizma, prijevoza i evenata koji nisu mogući za vrijeme blokade. Za ostale – posljedice i utjecaj još uvijek nisu jasni, no dobar marketing i prodaja su se već pokazali kao najbolji lijek protiv pada prihoda i neprofitabilnosti. Nastavno na taj segment, evo dobrog članka o kombinaciji defenzivnosti i ofenzivnosti u recesiji.

JEFTINIJE OGLAŠAVANJE

U vrijeme krize, oglašavanje često ima tendenciju pojeftinjenja. Primjerice, Google, Facebook i ostale platforme funkcioniraju na razini dražbe i cijena u stvarnom vremenu odražava stanje potražnje. Već sada je obujam advertisinga manji, što je posljedično smanjilo potražnju, pa tako i CPC te CPM. Na većini segmenata vidimo niže cijene, a na nekima čak i preko 20 %. Cijene su niže, i samim time se može postići bolji rezultat za isti budžet. Kada se situacija smiri, moguće je da će potražnja i dalje ostati niska, kao i cijene. No, moguće je i da će mnogi nadoknađivati, što će povećati potražnju, pa i cijene.

NISU SVI POGOĐENI KRIZOM

Informacije koje imamo pokazuju da neke industrije uopće nisu pogođene situacijom ili čak doživljavaju pozitivne efekte. Pogotovo grocery retail (i još neki segmenti retaila), farmaceutska industrija, dio FMCG, a i neki drugi. Potražnja za proizvodima tih kategorija je visoka, a to može biti dobar materijal za usmjeravanje potražnje prema sebi.

DIGITAL vs. TRADITIONAL

Kriza je tek krenula, no vrlo vjerojatno će potrajati. Marketinški budžeti u prosjeku padaju (prilikom krize 2008. u Hrvatskoj smanjili su se za čak 40 %). No, u isto vrijeme je digital prosperirao. U krizno doba, brendovi su često orijentirani prema promjeni i isprobavanju novoga (digital), ali i prema efikasnijim i mjerljivijim rezultatima (također digital). U istom tom periodu kada je marketing pao za 40 %, digital je porastao za 3.5 puta. Očekujem nastavak ovog trenda. Više o budžetima po godinama možete saznati u HURA AdEx istraživanju.

OPTIMIZACIJA vs. POTROŠNJA

Najveći dio budžeta najčešće odlazi na advertising, dok manji dio odlazi na optimizaciju. No, u ovakvim trenucima je ipak posebno preporučljivo staviti više fokusa na samu optimizaciju, posebno kod performance-oriented klijenata. Primjerice, ako je mjesečni advertising budžet 20.000 eura, uz dobar Conversion Rate Optimisation konverzija se može povećati s 0.1 % na 0.2 %. U tom slučaju je za dvostruko manji budžet (10.000 eura) moguće postići jednak rezultat. Osim toga, dobro je razmotriti i pojačano fokusiranje na SEO koji može besplatno generirati promet.

DIGITALNA IMOVINA

Za vrijeme karantene, očito je izbjegavanje fizičkog kontakta. Iz tog razloga se sve više kupaca orijentira na web za informiranje o proizvodima, ali i samu kupnju. Neki web shopovi s kojima smo u kontaktu imaju pet puta veći rast, a Amazon je zaposlio 10.000 radnika kako bi se mogao nositi s iznenadnim porastom u online kupovini. Investicija u online advertising i online imovinu poput websitea ili web shopa isplativija je nego prije.

TV OGLAŠAVANJE

TV oglašavanje i dalje ima najveći budžet u prosječnom marketing mixu te pruža mnogo prednosti, no nije uvijek najbolje za targetiranije ili najefikasnije. YouTube i Facebook su najsnažnije video platforme online, omogućuju daleko bolje modele targetiranja, bolji model naplate, kao i daleko naprednije analitike. U slučaju pritiska na budžete, dobra je opcija povećati budžete na ovim platformama kako bi se nadoknadili rezultati.

Nadam se da će vam ovi savjeti biti od pomoći, a ja ću se i dalje truditi sva nova saznanja podijeliti sa svima.