IMAGO I HEARTH NAŠLI SU SE NA TRGU HRVATSKIH VELIKANKI

Nova društveno-odgovorna kampanja za ravnopravnu podjelu.

Iako su zaslužne za neka od najvećih društvenih postignuća, znanstvenih otkrića i umjetničkih radova, manje od 2 % ulica u Hrvatskoj nosi ime po ženama.

Jedna je to od najočiglednijih nepravdi po pitanju ravnopravnosti spolova u našoj zemlji, ali i često previđanih. Razlog je tomu i činjenica što se u hrvatskom jeziku žene često podrazumijevaju pod muškim rodom.

Primjer je upravo takvog podrazumijevanja žena Trg hrvatskih velikana.

S tog simboličnog mjesta, Hearth i Imago Ogilvy su uz pomoć brojnih udruga i institucija podupirateljica lansirali inicijativu koja za cilj ima Trg hrvatskih velikana ravnopravno podijeliti i drugoj polovici dati ime: Trg hrvatskih velikanki i onih koje će to tek postati.

Ovaj trg s dvije jednake polovice tako će postati prvi ravnopravni trg u svijetu, znak poštovanja prema svim ženama koje su svojim uspjesima zadužile društvo u prošlosti, ali i zalog da velikanke koje tek dolaze dobiju jednaku šansu biti prepoznate i priznate.

Kako bi Trg hrvatskih velikanki i onih koje će to tek postati prošao službeni proces u gradskom Odboru za imenovanja ulica i trgova, inicijativom se putem velikanke.hr prikupljaju i peticijski potpisi.

Osim peticijom, svi koji žele podržati inicijativu mogu to učiniti i izradom personalizirane ulične ploče za buduću velikanku iz vlastitog života: kći, majku, sestru, prijateljicu, susjedu, kolegicu…

O tome koliko je projekt važan govori i potpora nekih od ključnih udruga i institucija iza Trgni se za ravnopravnost: Ženske sobe, B.a.b.e, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Više o ovoj inicijativi saznajte u emotivnom i iskrenom videospotu: youtu.be/UTp-rOMn6F8.