Jesu li gradovi pokretači promjena u društvu?

O ulozi gradova u poticanju inovacija i promjena te planovima za budućnost raspravljat će gradonačelnici Zagreba, Rijeke i Bjelovara na konferenciji Future Tense powered by Lürssen.

Razgovoru pokreću li gradovi promjene u državi ili obrnuto pridružit će se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uz već najavljene gradonačelnike Bjelovara, Darija Hrebaka i Rijeke, Marka Filipovića na panelu gradonačelnika. Panel pod nazivom „Do Cities Outperform Countries“, održat će se u sklopu konferencije Future Tense powered by Lürssen 15. svibnja.

Prema izvještaju Copenhagen Institute for Futures Studies, strateškom partneru konferencije Future Tense powered by Lürssen, urbanizacija se ističe kao jedan od megatrendova koji će oblikovati budućnost. Gradovi su središta političkog, društvenog i kulturnog života te, prema podacima Instituta, igraju ključnu ulogu u poticanju ekonomskog rasta države. Konkretno, procjenjuje se da se čak 60 posto rasta BDP-a ostvaruje u 600 najvećih urbanih središta. No, uz tu ulogu dolazi i odgovornost. Gradovi su ujedno među najvećim zagađivačima, trošeći više od dvije trećine svjetske energije te generirajući više od 70 posto globalnih emisija CO2.

Kako se s tim izazovima nose hrvatski gradovi? Koje odluke donose danas kako bi novim generacijama osigurali bolju budućnost? Gradonačelnici će raspraviti 15. svibnja na konferenciji Future Tense powered by Lürssen.

Uz panel gradonačelnika, program konferencije obuhvaća predavanja Felipea Gomeza i Costasa Markidesa o budućnosti liderstva, Lassea Jonassona o budućnosti tehnologije, Martina Krusea o održivosti, Rahaf Harfoush o odnosu društva i tehnologije te Malene Rydahl o izgradnji povjerenja i sreće u poslovnom okruženju.

Uz Lürssen Design Centar Kvarner, višegodišnji partneri konferencije su ENNA Group, Futura DDB, Nestlé, Philip Morris International, Raiffeisen Bank i Visa. Konferencija je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

Konferencija je namijenjena donositeljima odluka i stručnjacima koji se ne žele samo prilagođavati promjenama, već aktivno oblikovati poslovanje i svoje buduće uloge.

Više informacija nalazi se na internetskoj stranici konferencije Future Tense.