Koliko ste (ne)zadovoljni na poslu?

Nakon uspjeha koji je doživio Stethoscope, alat namijenjen tvrtkama za istraživanje i analizu zadovoljstva i angažiranosti njihovih zaposlenika, Degordian je posljednjih mjeseci radio na razvoju njegove ekstenzije.

Upoznajte My Stethoscope – alat namijenjen svakoj osobi koja želi dobiti detaljan uvid u vlastito zadovoljstvo i usporediti svoje rezultate s drugima. Da, svatko može reći “pa ja već znam koliko sam (ne)zadovoljan svojim poslom” i to će biti točno, no ispunjavanjem ovog upitnika, koji je nastao u suradnji sa psiholozima iz Business Psychology Laba i uz smjernice Degordianovih HR-ovaca koji imaju godine iskustva u praksi, dobiva se uvid u razinu vlastitog zadovoljstva kroz nekoliko dimenzija koje prate i HR odjeli. Da bi netko pristupio My Stethoscope upitniku, nije potrebno da poslodavac koristi Stethoscope za tvrtke, a rezultati koji se dobiju ispunjavanjem odnose se upravo na pojedinca.

Kako funkcionira My Stethoscope?

Pristupanjem stranici prvo se ispunjavaju osnovni demografski podaci te podaci o zaposlenju – godine staža, industrija, veličina tvrtke te opcionalno i naziv. Nakon toga otvara se upitnik koji se sastoji od stotinjak pitanja za čije je ispunjavanje potrebno tek desetak minuta, a koja ispituju čak 12 dimenzija, poput ravnoteže poslovnog i privatnog, rukovođenja, odanosti, autonomije te učenja i razvoja.

Nakon obrade podataka, na privatnu mail adresu osobe koja je ispunila upitnik dolazi detaljna analiza svakog odgovora i zadovoljstva prema navedenim dimenzijama, i to na skali 0-5, te usporedba odgovora s prosjekom države i industrije o kojoj je riječ.

Isti upitnik ispunjavanju i zaposlenici kada njihov poslodavac odluči koristiti Stethoscope kako bi ispitao zadovoljstvo na razini tvrtke, a jedina je razlika što se podaci Stethoscopea odnose na cijelu tvrtku, dok My Stethoscope omogućava pojedincu da dobije podatke o sebi. Ipak, individualni odgovori nikada neće biti javno dostupni.

Na koji će način korisnicima pomoći ispunjavanje ovog upitnika?

Svatko tko ispuni upitnik na temelju dobivenih rezultata može bolje detektirati vlastita nezadovoljstva i njihove izvore te na temelju njih donijeti i odluku o budućnosti svoje karijere. Primjerice, rezultati mogu pokazati da je osoba nadprosječno nezadovoljna plaćom, ali da su ocjene zadovoljstva plaćom općenito visoke u industriji u kojoj radi te odlučiti želi li promijeniti poslodavca, a ipak ostati u istoj industriji. Uz to, alat je je besplatan, a odgovori anonimni – koristit će se samo na grupnoj razini za analizu podataka o  tržištu i industriji.

Zašto je napravljena ovakva ekstenzija alata?

Na tržištu je aktualna nikad veća kriza talenta – potreba za stručnjacima svih vrsta veća je od dostupnog izbora zaposlenika, što dovodi do pritiska na zaposlene, neizvjesnosti vezanih za radno mjesto, čestih promjena unutar sustava i, na kraju, velike rezigniranosti i oscilacija unutar kompanija. Koliko god velika ponuda poslova jest ogromna prednost za svakog radnika, sve je teže donositi prave odluke za svoju karijeru i biti objektivno svjestan svog zadovoljstva. Osoba je možda nezadovoljna plaćom, možda vodstvom tvrtke, a možda uopće nije toliko nezadovoljna koliko se čini – kad ispuni upitnik, dobit će detaljnu analizu svojih odgovora te usporedbu s tržištem i industrijom.

Upravo je zbog toga Degordian želio napraviti alat koji je potpuno besplatan i svima dostupan, kako bi svakome mogao pomoći donijeti najbolje odluke za svoju poslovnu budućnost.

Kako će to koristiti Stethoscopeu?

Cilj je razvoja My Stethoscope ekstenzije prikupljanje što većeg broja odgovora kako bi se dobio što precizniji uvid u stanje zadovoljstva na tržištu i u različitim industrijama. Ti će podaci biti transparentno objavljivani – a dugoročno, želja nam je pomoću navedenih aktivnosti poboljšati stanje na tržištu rada i za poslodavce i za zaposlenike.