Komunikatorska perspektiva: Od izbora i uredničkih politika sve do PR-a i native oglašavanja na Danima komunikacija

Živimo u vremenu nikad većih mogućnosti, ali i nikad većih izazova za komunikatore. Redakcijske odluke, tekstovi koje piše AI, fake news i superizbori samo su neke od tema kojima će se u Rovinju pozabaviti ovaj poznati festival tržišnih komunikacija.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Je li urednički rad uglavnom određen formatom ili politikom medija? Što tehnološki napredak znači u kontekstu političkih kampanja? Kako u vrijeme umjetne inteligencije rade PR-ovci? Zavarava li native oglašavanje korisnika ili mu pomaže pronaći prilagođenije sadržaje? S kojim se financijskim i tehnološkim preprekama suočavaju mediji u doba hiperprodukcije sadržaja? Ovo su samo neka od pitanja na koja će odgovoriti zanimljivi razgovori Dana komunikacija, koji će se u svom će desetom izdanju u Rovinju od 11. do 14. travnja prvi put održati u četiri festivalske dvorane. Raspored ovogodišnjeg festivala već je objavljen, a neke od sadržaja izdvajamo u nastavku!

[DK SPOTLIGHT] SECRETS OF THE EDITOR’S PICK

Želite li doznati tko ili što upravlja uredničkim odlukama, mogu li i koliko biti objektivni – a posebice koliki je utjecaj gledatelja ili čitatelja (čitaj: clickbait-ova), moći će to učiniti na Danima komunikacija. Je li urednički rad uglavnom određen formatom, vlasništvom, politikom ili oglašivačima te zašto nove generacije ne vjeruju medijima (i urednicima)? O ovim (i inim) temama razgovarati će Damir Ciglar (designated driver, Imago Ogilvy; član HURA-e i IAB-a Croatia) i Boris Trupčević (konzultant, TNT Media Lab) u intrigantnom segmentu [DK SPOTLIGHT] Secrets of the Editor’s Pick.

SUPER ELECTION FEVER BY CROATIAN PUBLIC RELATIONS ASSOCIATION (HUOJ)

Parlamentarni, europski i predsjednički izbori 2024. godine i lokalni izbori 2025. godine svakako su izazvali glasačku groznicu u Hrvatskoj i postali glavna tema u medijima i javnosti, a sa sobom donose političke kampanje. Umjetna inteligencija, provjeravanje činjenica, društvene mreže, manipulacija – ovo su samo neki od koncepata s kojima se suočavaju PR stručnjaci, a svoje će iskustvo na panelu HUOJ-a podijeliti Bojana Božanić (CEO, Lider Media; članica IAB-a Croatia), Nina Išek Međugorac (izvršna direktorica, Val grupa; članica HURA-e i IAB-a Croatia) i moderator Kristijan Sedak (HUOJ, poslijedoktorand, Hrvatsko katoličko sveučilište, predavač, Umjetnost komunikacije).

PURSUIT OF AUTHENTICITY: GOING NATIVE

Glavna mu je odrednica zanimljiv i relevantan sadržaj koji uspješno privlači pažnju i lojalnost: native oglašavanje posljednjih je godina zauzelo važnu poziciju na tržištu. Koja je granica između uredničkog sadržaja i promotivnog materijala, koji može dovesti do zavaravanja potrošača? Iskusni panelisti Ema Huskić (voditeljica marketinga, Mastercard; članica IAB-a Croatia), Dina Hrastović (voditeljica TG Studija, Telegram Media Grupa) i Martina Srnec (direktor Sektora za promociju i oglašavanje Hrvatske turističke zajednice) pod moderatorskim vodstvom Krešimira Macana (savjetnik za poslovanje i komunikacije, Manjgura; član HURA-e i IAB-a Croatia) otkrit će kako native oglašavanje zaista utječe na iskustvo potrošača te na koje načine odražava težnju industrije za autentičnošću.

PR 2030: THE UNRAVELING OF PUBLIC RELATIONS

Svijet odnosa s javnošću je posljednjih godina preplavljen novim tehnologijama, inovativnim trendovima i progresivnim strategijama, što neminovno dovodi do velikih promjena u ovom dinamičnom području. U razgovoru PR 2030: The Unraveling of Public Relations moderatorici Ankici Mamić (vlasnica, Agencija IMC; članica HURA-e i IAB-a Croatia) pridružit će se Dunja Bua Maričević (osnivačica i CEO, Pragma komunikacije; članica HURA-e i IAB-a Croatia), Vladimir Preselj (CEO, Millenium promocija; član HURA-e i IAB-a Croatia) i Sanja Petek Mujačić (CEO i partnerica, Hauska & Partner; članica HURA-e i IAB-a Croatia), gdje će zajedno zaviriti u budućnost PR-a i otkriti vide li oni virtualne press konferencije, priopćenja koja je napisao AI i influencere kao realnost u 2030. – te hoće li krizno komuniciranje uz pomoć AI-ja ikada zaista zaživjeti.

DIGITAL DIALECTICS: LOCAL VS. GLOBAL SUBSCRIPTION TRENDS POWERED BY HUDI

Ključna uloga medija u pružanju pouzdanih informacija prepoznata je u različitim globalnim izazovima, uključujući zabrinutost za ljudska prava, nastavak ratova i ekonomske promjene. Dolazak generativne umjetne inteligencije dodatno je transformirao novinarsku industriju, označivši značajnu promjenu tehnologije. S kojim se financijskim i tehnološkim preprekama suočavaju mediji i što za njihovu budućnosti znači uvođenje digitalnih pretplata? S posebnim naglaskom na digitalnu strategiju, svoje će iskustvo podijeliti predstavnici HUDI-ja Maja Maldini (PhD, Senior Manager, Operations and Knowledge Management, WAN-IFRA Women in News, HUDI Digital subscription Taskforce Member) i Vanja Prahić (direktor digitalnog razvoja i izvedbe, 24sata, HUDI Digital Subscription Taskforce President), a ulogu moderatora preuzet će Matej Lončarić (glavni direktor digitalnog poslovanja, CME Adria, predsjednik HUDI-ja).

Svi kreativci, marketingaši, digitalci, mediji i drugi komunikatori koji se i ove godine žele naći u društvu domaćih i svjetskih tržišnih lidera informacije o sudjelovanju mogu pronaći na www.danikomunikacija.com.