Može li 70 milijuna eura ulaganja u poduzetništvo u Hrvatskoj stimulirati rast malog i srednjeg poduzetništva?

Sve se više ljudi u srednjim godinama odlučuje za različite oblike trgovanja putem Interneta. Napredak tehnologije, dostupnost interneta, različite platforme koje pomažu u trgovanju te mobilne aplikacije koje trgovanje omogućuju s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme dovele su do ogromnog porasta trgovanja dionicama, valutnim parovima ili robama. Svi su oblici trgovanja u Hrvatskoj već dobro poznati, ali je trgovanje CFD-ima (Contracts for difference – ugovori za razliku) relativno nepoznato većini tradera.

Kako se može trgovati CFD-ima?

Ako trgujete CFD-ima, ne morate stvarno posjedovati ono čime trgujete. Na primjer, ako se bavite klasičnim trgovanjem te kupite uncu zlata, nju doista posjedujete, sve dok ju ne prodate, ali ako trgujete CFD-om na cijenu zlata, za isto ne morate posjedovati to zlato.

CFD-i se ugrubo dijele u dvije skupine. Oni u kojima predviđate rast cijene te one u kojima predviđate njen pad. U trgovanje CFD-ima uključena je i poluga koja povećava Vaš ulog. To znači da, ako uložite 10 dolara i koristite polugu 30, u CFD ulažete 300 dolara. U skladu s polugom, odnosno, ukupnom vrijednošću uloga, povećava se i Vaš dobitak u slučaju dobre prognoze, ali i gubitak u slučaju da uložite u suprotno od onoga što se dogodilo.

Kako koristiti CFD za ulaganje u male tvrtke?

Mala i srednja poduzeća predstavljaju 99% tvrtki u Europskoj uniji te zapošljavaju dvije trećine ukupno zaposlenih ljudi. U Hrvatskoj su brojke podjednake, ali velik udio javnog sektora koči puni razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ali i velikih privatnih poduzeća. Radi toga nije čudno štos e svaka zemlja trudi što više ulagati u malo i srednje poduzetništvo, jer su te tvrtke budućnost gospodarstva svake zemlje. Tijekom lockdowna radi epidemije COVID-19 upravo su se mali i srednji poduzetnici najprije snašli te svoje poslovanje (ukoliko se ne radi o samoj proizvodnji) utemeljili na radu od kuće.

Maštovitosti i vizijama novih generacija na ovim prostorima svjedočimo kroz rad poduzetničkih inkubatora koji su nikli u svim dijelovima Hrvatske. U njima mladi uče osnove poslovanja, ponuđeni su im radni prostor i savjetovanja, a samo kako bi razvili svoje ideje i pokrenuli svoje poslovanje. Mnoge od ovih tvrtki postale su poznati start – upovi te tvrtke koje su se našle na popisima najperspektivnijih mladih tvrtki u Europskoj uniji.

Prema savjetima stručnjaka, startupi koje je potrebno pratiti radi potencijala njihovog razvoja su oni koji se bave razvojem sljedećih polja:

  • Umjetna inteligencija
  • E-trgovina
  • Hrana i piće
  • Zdravstvena njega
  • Ulančani blokovi
  • IoT
  • Softver
  • Putovanja i prijevoz
  • Financijska tehnologija
  • Obrazovna tehnologija

Ovaj popis nije obuhvatio sva polja koja se ubrzano razvijaju, ali je iz samog popisa razvidno da je većina ovih polja relativno nova i prilično nepoznata starijim generacijama.

Ulaganja u malo i srednje poduzetništvo

Koliko je rizično ulaganje u  malo i srednje poduzetništvo, odnosno, mlade tvrtke koje su tek krenule plasirati svoje ideje i proizvode na tržište? Najbolji je primjer pokretanje Facebooka, koji je zapravo nastao iz ideje jednog mladog čovjeka da poveže ljude s jednog sveučilišta u mrežu u kojoj bi mogli razmjenjivati informacije, fotografije i ideje. Oni koji su imali sluha za njegovu viziju danas su bogataši. Ili, recimo, oni koji su uložili u Flixbus, kad je ideja brzog cestovnog prijevoza, bez prevelikih stajanja i uz kupovinu prijevozne karte samo putem interneta bila u najmanju ruku čudna. Oni koji su u Flixbus ulagali na poćetku, ostvarili su veliku zaradu.

Republici Hrvatskoj trenutno je na raspolaganju 70 milijuna eura za ulaganje u malo i srednje poduzetništvo. Ova ulaganja mogla bi pomoći novim tvrtkama da lakše krenu u plasiranje svojih proizvoda na tržište, a samim time im se otvaraju vrata i za dodatna zapošljavanja, zaradu. Kroz to, posredno, dolazi do punjenja državnog proračuna putem obveznih davanja kroz plaće, poreze i slično. Dakle, ulaganje u male i srednje poduzetnike državi će se višestruko vratiti.

Kako povezati ulaganje i male i srednje poduzetnike s CFD-ima?

CFD je moguće napraviti i za dionice malih i srednjih tvrtki, samo treba dobro predvidjeti hoće li poslovanje takvih tvrtki biti uspješno ili neuspješno. Uz uporabu poluge, uz relativno mala ulaganja moguće je ostvariti znatne profite. Potrebno je samo pratiti puls tržišta, što te male i srednje tvrtke nude na tržištu, jesu li njihovi proizvodi novi, dovoljno originalni i hoće li ili ne ostvariti profit i opstati.