Pet leadership trendova koji će obilježiti 2024. godinu

Koje su vještine budućih lidera otkriva futurolog s Copenhagen Institute for Futures Studies, Lasse Jonasson na Leadership Masterclassu 8. veljače u Zagrebu.

Trenutno globalno političko i društveno stanje potvrđuje kako se nalazimo u vrlo promjenjivom okruženju. Renomirani futurolozi napominju  da trenutno prolazimo kroz razdoblje velikih promjena, sličnim onima iz 60-ih godina 20. stoljeća koje je obilježio hladni rat, istraživanje svemira, prvi industrijski roboti te društvena i glazbena revolucija. Takve okolnosti zahtijevaju promjenu u načinu upravljanja organizacijama, a globalni trendovi u 2024. godini na području leadershipa su sljedeći.

  1. Strateško razmišljanje o budućnosti

Jedna od vještina koja će obilježiti budućnost poslovanja i vodstva je strategic foresight (strateška prosudba). Višegodišnji savjetnik za vodstvo iz Copenhagen Institute for Futures Studies (CIFS), Lasse Jonasson ističe kako strateško razmišljanje o budućnosti omogućava organizacijama da predvide potencijalne scenarije budućnosti  i proaktivno reagiraju na nove trendove. Kako primijeniti tu vještinu u svakodnevnom poslovanju, Jonasson otkriva na Leadership Masterclassu 8. veljače u Zagrebu, koji organizira Future Tense platforma u suradnji s CIFS-om. Masterclass u fokus stavlja alate koji liderima pomažu u postavljanju dugoročnih strategija otpornih na promjene.

  1. Prihvaćanje pogrešaka

Prema filozofu Andersu Indsetu, lideri moraju prihvatiti pogreške i pokazati tako svoju ranjivost. Ne bojite se reći ‘ne znam’. Iako ranjivost povezujemo s neugodnim osjećajem, ona je ključna za inovaciju i uspostavljanje odnosa s ljudima, ističe Indset. Upravo u prihvaćanju pogrešaka i pokazivanjem ranjivosti leži snaga lidera, a istovremeno se tako potiče kultura učenja i napredovanja.

  1. Holistički pristup upravljanju organizacije

Futurolozi ističu kako se gospodarstvo više ne može promatrati isključivo kroz rast profita, nego je potrebno uključiti i njegov utjecaj na društvo. Stoga se sve više organizacija okreće prema tzv. holističkom pristupu u kojem lideri u prvi plan stavljaju dobrobit pojedinaca, zajednica i planeta. Nakon godina iskorištavanja prirodnih resursa i radne snage, dolazi do preokreta prema humanom načinu vođenja organizacija i stavljanja naglaska na zajedništvo, suradnju i empatiju.

  1. Stalna primjena novih tehnologija u poslovanju

S obzirom na sve veću prisutnost umjetne inteligencije, potreba za liderima koji znaju kako brzo primijeniti nove tehnologije u poslovanju postaje sve veća. Tehnologija mijenja način rada i poslovanja, a lideri koji ju znaju najbolje primijeniti u poslovanju stječu prednost nad konkurencijom te se brže prilagođavaju promjenama koje budućnost donosi.

  1. Poticanje kulture kritičkog promišljanja i kontinuiranog učenja

Kako bi organizacije bile što otpornije na nadolazeće promjene, na liderima leži odgovornost da potiču kulturu kritičkog razmišljanja i kontinuiranog učenja. Jedino stalnim propitkivanjem sustava i praksi dolazimo do inovacija i poboljšanja poslovnih procesa.