Projekt AI in PR: Suzbijanje govora mržnje pomoću umjetne inteligencije samo je jedan od zadataka budućih komunikacijskih stručnjaka

Detekcija i suzbijanje govora mržnje koristeći tehnološka dostignuća umjetne inteligencije, povezanost područja umjetne inteligencije s profesijom odnosa s javnošću, podrijetlo lažnih vijesti i važnost povećanja medijske pismenosti samo su neke od tema kojih se dotaknuo dr. sc. Leo Mršić, prodekan za znanost i istraživanje Visokog učilišta Algebra u sklopu projekta Artificial Intelligence in Public Relations (AI in PR) Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ). Online predavanje i masterclass pod nazivom AI, Sentiment Analysis and Hate Speech Detection četvrto je u nizu od pet predavanja i interaktivnih masterclassova o umjetnoj inteligenciji u odnosima s javnošću namijenjenih sveučilišnim profesorima, predavačima te primarno studentima komunikologije i odnosa s javnošću s ciljem širenja znanja između komunikacijske i tehničke struke. Predavanje je moderirala dr. sc. Maja Brkljačić, voditeljica razvoja poslovanja Visokog učilišta Algebra, stručnjakinja u području semiotike, epistemologije i upravljanja znanjem.

U svijetu brzog protoka informacija i lažnih vijesti, ključno je promicati medijsku pismenost, naročito među mladima. Umjetna inteligencija izuzetno je koristan alat u STEM-u, ali i komunikacijskom području, pomoću kojeg možemo brže i lakše detektirati govor mržnje i suzbijati ga. Vjerujem da je ovo predavanje, kao i čitavi projekt, studentima i profesorima pružilo dobar uvid u važnost povezivanja dvaju područja. Umjetnu inteligenciju živimo danas te je na mladim stručnjacima da je koriste za promicanje što kvalitetnijeg društva za sve nas, zaključio je dr. sc. Leo Mršić, prodekan za znanost i istraživanje Visokog učilišta Algebra i direktor poslovnog inkubatora Algebra LAB.

Leo Mršić stručnjak je u području primjene digitalne tehnologije u poslovanju i vlasti te radi i kao nezavisni konzultant EU projektnih fondova s fokusom na procjenu poslovanja i razvojnog potencijala. Član je i Hrvatske udruge Oracle korisnika i Hrvatskog društva sudskih vještaka. S više od 20 godina iskustva u rukovođenju tvrtki, sudjelovao je na pokretanju tri start-up inicijative. Sudionik je više domaćih i međunarodnih konferencija, s radovima vezanih uz digitalne podatke i marketing, upravljanje poslovnim rizicima i dr. Koautor je i suradnik na više knjiga, kao i na više znanstvenih i stručnih radova.

Projekt AI in PR usmjeren je na spajanje područja umjetne inteligencije i odnosa s javnošću. Pored pet specijaliziranih predavanja, odnosno masterclassova, renomiranih stručnjaka za umjetnu inteligenciju, projekt dodatno promiče akademski i profesionalni integritet među studentima i profesorima, posebno u domeni akademskog pisanja te u političkom komuniciranju i javnim poslovima. Domaći i strani predavači projekta AI in PR odabrani su u suradnji s Američkim društvom za odnose s javnošću (PRSA) i Američkim udruženjem za unapređenje umjetne inteligencije. Projekt je kreiran u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Okupljajući stručnjake za odnose s javnošću i druge komunikacije eksperte, uključujući studente komunikologije, HUOJ nastoji potaknuti osposobljavanje, stručno usavršavanje i informiranje svojih članova. Krovni cilj Udruge je i podizanje standarda PR profesije i njenog cjelokupnog ugleda u široj javnosti. Sve dodatne informacije o novom projektu AI in PR i općenitom radu HUOJ-a, možete pronaći na Facebooku, Instagramu, kao i na LinkedIn profilu Udruge. Posljednju radionicu održat će Stefan Martinić, diplomirani pravnik, bivši student Pravnog fakulteta u Zagrebu i trenutni student na Harvardu, u ponedjeljak, 13. lipnja, u prostorijama Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment. Prijave su moguće putem maila [email protected].