SOF – uvod u jesenske događaje u organizaciji regionalnih udruženja

Prethodnih šest mjeseci komunikacijska industrija prošla je kroz više izazova nego u prethodnih nekoliko desetljeća. Okruženje je planetarno nametnulo ograničenja koja su u suprotnosti s osnovnim postulatima naše branše, ali ona se prilagodila i, usprkos okolnostima, osmislila prigodne i prihvatljive forme komunikacije koja je u mnogim aspektima bila čak dinamičnija nego prethodnih godina bez korone među nama.

Zajednički smo na nivou strukovnih udruženja iz regije pratili situaciju i razmjenjivali ideje i iskustva, posebno vezano za događaje koje svako od udruženja godinama njeguje i koji su jedan od najvažnijih markera ukupnih aktivnosti.

Zato sva regionalna udruženja, kao jednu u nizu zajedničkih aktivnosti, zdušno podržavaju najavu održavanja 29. SOF-a (Slovenački oglašivački festival), koji će biti održan 10. rujna 2020. u Ljubljani, kao prvog ovako velikog hibridnog eventa u našoj industriji u regiji. Duboko vjerujemo da SOF otvara vrata budućim događajima koji će se u klasičnoj ili prilagođenoj formi održavati ubuduće i da će biti ne samo poticaj svim strukovnim udruženjima u regiji, odnosno njihovim članicama, već iskustvena tema koju ćemo zajednički obraditi i na kojoj ćemo zajedno graditi nove komunikacijske platforme za nacionalne događaje.

HURA je aktivna u organizaciji BalCannesa – koji ove godine poseban naglasak želi staviti na vrijednost i važnost djelovanja komunikacijske industrije, zbog čega dodjeljuje posebnu New Normal nagradu. Prijave su pritom besplatne, uz simboličnu naknadu za 25 najboljih projekata, koje će cijela regija proslaviti na online reviji i proglašenju pobjednika.

UEPS također uveliko priprema i ovoga tjedna raspisuje svoj tradicionalni natječaj, u kojem će, na temelju aktualnih okolnosti u industriji i preliminarnih iskustava kolega, redefinirati kategorije i metodologiju, usklađujući je, u sadržaju i formi, uvjetima u kojima posluju agencije, s naglaskom na vrijednost komunikacija, posebno u izvanrednim okolnostima.

Stoga smo sigurni da ovaj oblik komunikacije koji njeguju udruženja u regiji ostaje neprikosnovena mjera ne samo vitalnosti industrije u cjelini već i vrijednosti svakoga pojedinoga projekta.

Usprkos nastojanjima da se slične manifestacije organiziraju iz druge perspektive, u udruženjima smo jednoglasni da se specifična težina događaja i priznanja koja iz njih proizlaze, ogleda, prije svega, u kvalitetnoj institucionalnoj formi vrijednoj poštovanja tradiciji i autentičnosti utemeljenoj na premisi “Mi smo prvi, ostali nas slijede.”