Svjetske zvijezde i tvorci hit holivudskih serija stižu na prvi NEM Zagreb

NEM Zagreb, događanje usmjereno na razvoj TV i filmske industrije u srednjoj i istočnoj Europi, objavio je program panela, govornika, radionica i ostalih događanja, a HURA je svojim članicama osigurala popust na kotizacije.

Od 11. do 13. prosinca 2019. u Esplanade Zagreb Hotelu NEM Zagreb organizira ekskluzivne pretpremijere novih serija, posebne prezentacije, case studyje i Q&A intervjue putem kojih će svi posjetitelji dobiti uvid u trendove TV i filmske industrije. NEM Zagreb bit će domaćin prvim prikazivanjima serija najvećih produkcijskih tvrtka kao što su CBS Studios International (SAD), BBC Studios, all3media international (UK) te Keshet International i yes Studios (Izrael).

HRT i RTV Slovenija predstavit će nove serije vlastite produkcije – pretpremijeru igrano-dokumentarne serije Doba Uskoka te seriju Jezero (Sebastian Cavazza). Nakon screeninga, organizirani su razgovori s glavnim glumcima ili kreatorima serija. Od Krisa Marshalla (Love Actually, Death at a Funeral) tako ćemo doznati iskustva sa snimanja dramske serije Sanditon u produkciji BBC Studiosa.

Na panelu s Vanjom Černjulom (Orange is the New Black, The Deuce, Crazy Rich Asians) i Allanom Starskim (Schindler’s List) dobit ćemo odgovore na pitanja o tome što je potrebno da se stvori nezamjenjiv lik u očima gledatelja i kako stvoriti atmosferu serije koja nas drži prikovanom za ekrane.

U sklopu događanja, održat će se i radionica pisanja scenarija za uspješne TV projekte, a hit-serije poput Killing Eve, Money Heist, Stranger Things i Fleabag samo su neke na čijim će se primjerima učiti.

Harold Gronenthal, čovjek koji stoji iza globalne distribucije serije Breaking Bad, održat će keynote govor i podijeliti svoja iskustva u radu na globalnoj distribuciji prava na emitiranje te serije. Dariusz Jablonski, direktor tvrtke Apple Film Productions predstavit će krimi-seriju The Pleasure Principle, prvu TV koprodukciju između Poljske, Češke i Ukrajine pod distributerskom palicom Beta Filma.

Beta Film (Njemačka), uz Novu TV (Hrvatska), HRT (Hrvatska), RTL (Hrvatska), RAI (Italija), Keshet (Izrael), Zig Zag Productions (UK) i CineLink Industry Days (Bosna i Hercegovina) čini glavni žiri natječaja za najbolji scenarij u organizaciji NEM-a Zagreb. Najbolji kandidati svake od kategorija (scripted i unscripted) imat će priliku svoj televizijski projekt predstaviti svim sudionicima u panel sobi, a pobjednici odnose nagradu od 5000 eura koja će im pomoći za daljnju razradu prijavljenog scenarija. Kako bi potaknuo potencijalne suradnje, NEM Zagreb kandidatima koji su ušli u finalni krug organizira sastanke s predstavnicima glavnog žirija za vrijeme konferencije.

U sklopu NEM Zagreb programa, priču o svom radu za Netflix i Amazon ispričat će američki producent i pisac Frank Spotnitz (Big Light Production), u čijem se portfelju nalaze se projekti poput X-Filesa za čiji je rad dobio tri nominacije za Zlatni globus te nominacije za Emmy u kategorijama za najbolju dramsku seriju i pisanje scenarija.  Glumac Billy Campbell, zvijezda legendarnih serija poput Dynasty, Frasier i Merlose Place, stiže podijeliti svoja iskustva sa snimanja u hladnim kanadskim uvjetima. O financiranju nezavisnih filmova govorit će britanska producentica Gabrielle Tana, nominirana za Oscara i dvije BAFTA nagrade s filmom Philomena.

Sve dodatne informacije o programu i akreditacijama pogledajte ovdje. Članice HURA-e ostvaruju popust od 20 % na sve pakete kotizacija unosom promotivnog koda HURA10 .