Dvostruki nositelji Grand Prixa o natjecanju Young Lions Croatia: “Ako smislite dobru ideju, putujete u Cannes, a tko zna kamo još nakon toga”

Uskoro se zatvaraju prijave za natjecanje Young Lions, a tim su nam povodom Matko Buntić i Fran Mubrin, dvostruki nositelji Grand Prixa, otkrili poneku tajnu za uspjeh i podijelili svoja iskustva iz Cannesa.

Natjecanju Young Lions Croatia za mlade profesionalce do 30 godina cilj je istaknuti talente i nove nade komunikacijske industrije, a dodana mu je vrijednost humanitarni karakter. Naime, klijent natjecanja Young Lions neprofitna je humanitarna organizacija ili organizacija civilnog društva kojoj natjecatelji sve producirane materijale daju na korištenje bez naknade te im se priznaje autorstvo.

Matko Buntić i Fran Mubrin iz agencije 404 već su gotovo postali zaštitna lica ovoga natjecanja – dvije su godine zaredom osvojili Grand Prix te predstavljali Hrvatsku na međunarodnom festivalu u Cannesu. Prošle su godine sa svojim projektom Wild Awake osvojili prvo mjesto u kategoriji Digital, a potom i Grand Prix te se zaputili u Cannes.

Najbolji dvije godine zaredom. Kakav je bio osjećaj kad ste saznali da ste opet osvojili Young Lions Croatia Grand Prix? Jeste li se tomu nadali?

Osjećaj je bio dobar i neka vrsta potvrde da je ono što radimo vrijedno i kvalitetno. Da se nismo nadali, ne bi se ni prijavili.

Iza vas dva su globalna natjecanja Young Lions u Cannesu. Pretpostavljamo da je drugi put bilo lakše – ili? Je li bilo još “ponavljača”?

Tehnički je bilo lakše jer smo imali dojam o tome što nas čeka, ali idejno je bilo identično intenzivno i zanimljivo. Koliko smo vidjeli, bilo je dosta timova “ponavljača”, što je jako dobar pokazatelj da je natjecanje dobro.

Za one koji se prvi put susreću s natjecanjem Young Lions, kakav je bio prošlogodišnji brief i koje je bilo vaše rješenje koje vas je u konačnici odvelo u Cannes?

Prošlogodišnji brief bio je zadan od organizacije Rewilding Europe čija je misija učiniti Europu “divljijim mjestom”. Zadatak briefa bio je napraviti digitalnu aktivaciju kojom ćemo proširiti svijest o projektu Rewilding Europe te potaknuti europsku javnost da se donacijski uključi u projekt. Naš je odgovor na to bila ideja WILD AWAKE alarm koji omogućuje urbanim stanovnicima da se probude uz izvorne zvukove divljine.

Koja je tajna vašeg uspjeha na natjecanju? Budući da ste ove godine odlučili šansu prepustiti nekim drugim natjecateljima, zasigurno možete s nama podijeliti koji trik ili savjet.

U svakodnevici se trudimo učiti iz svega što nas okružuje, a jako nam je bitno da nismo nikad u zoni komfora. Savjet je jednostavan, vjerujte sebi i jasno prezentirajte ideje.

A neki savjet za Grand Prix natjecateljski par koji će ove godine predstavljati Hrvatsku u Cannesu? Kako se mogu pripremiti za globalno natjecanje Young Lions?

Prije svega dobro isplanirajte svoje dane u Cannesu i iskoristite priliku da upoznate što više ljudi. Na natjecanju nemojte previše razmišljati je li ideja dovoljno dobra, već se prepustite kreativi i uživajte u tome najviše što možete.

Zašto bi se svi mladi profesionalci iz naše industrije trebali okušati u natjecanju Young Lions? Zašto se prijaviti?

Natjecanje Young Lions odlična je prilika za usavršavanje kreativnih vještina koje su vam potrebne u svakodnevnom radu. Tjera vas da ne bježite od izazova, da razmišljate brzo i fokusirano, a u konačnici, svaka vježba dobro dođe i natjecanje je prilika da se upoznate s kolegama iz industrije. Uz to, ako smislite dobru ideju, putujete u Cannes, a tko zna i kamo dalje nakon toga.

 

Sve informacije o natjecanju možete pronaći u Pravilniku, a prijaviti se možete pomoću Obrasca za prijavu. Prijave su otvorene do 10. ožujka 2019., vremena je još malo, stoga ne oklijevajte, nego se prijavite.