Intervju s Vanjom Bertalanom, direktorom web.burze

On je bio dovoljno hrabar da provede dan u štiklama, a osim posla rastura stolni tenis i pravi je vicmaher. U nastavku pročitajte pokoji dobar savjet, saznajte što se sve radi u web.burzi te čime nas je nasmijao Vanja Bertalan.

Od koga si dobio najbolji savjet i koji je to bio?

Jednom davno mi je Vuk Ćosić rekao da je nekad bolje tražiti oprost nego dopuštenje. Tada mi je zvučalo kao vic. Trebalo mi je neko vrijeme da skužim da nije. 🙂

Kako liječiš kreativnu blokadu?

Kreativna blokada ne postoji, to je samo izlika kad ti se ne da raditi, misliti, koncentrirati. Trenutak prosvjetljenja u većini slučajeva ne dolazi sam od sebe nego radom. Imaš problem i moraš naći rješenje? Istraži situaciju, analiziraj, pronađi stvari koje bi ti mogle pomoći da nađeš rješenje, prati trendove, pročitaj kako su se drugi ljudi nosili sa sličnim problemom. Napravi par brzih koncepata, testiraj ih, probaj u njima “probušiti rupe”, nadogradi, sruši ih do temelja ako ne valjaju i sagradi opet na novo. Svijet u kojem živimo ide prebrzo da bi nas zaustavljale stvari kao kreativne blokade. Ako imaš želju stvarati onda ćeš i stvarati.

Volio bi da nitko nikad nije izumio…?

Oružje.

Nedavno ste otvorili ured u Osijeku. Zašto, kako?

Tražili smo super ljude i tamo smo ih našli! Ima Slavonaca koji jako dobro rade svoj posao, a ne žele se seliti iz Slavonije, pa smo mi ured preselili tamo. 🙂 Super smo kliknuli s ekipom, napravili nekoliko zajedničkih tuluma i druženja, a sada već radimo na projektima kao veliki. Uz današnje komunikacijske alate, nema puno brige kako to funkcionira “udaljeno”.

Postoji podatak da se u web.burzi dnevno odigra 17 mečeva stolnog tenisa. Tko se može pohvaliti s najviše pobjeda?

Sedamnaest komada? Morat ću malo porazgovarati s ljudima, radi li itko u toj agenciji išta?! Šalu na stranu, iako mi opasno pušu za vrat, za sada sam ja taj s najviše pobjeda. No, to je najmanje bitno. Zadnja tri mjeseca igramo veliki turnir u kojem su sudjelovali skoro svi iz firme. Sport je dobar ispušni ventil pa nam svima dobro dođe da par puta prebacimo lopticu preko mreže…i onda na miru popijemo pivo.

Što radite u web.burzi kad ne igrate stolni tenis i roštiljate?

Igramo VR i društvene igre. 🙂

Oookej, radimo i ozbiljne stvari. Razvijamo e-commerce rješenje bazirano na Sylius-u, Open Sourceamo dosta programskog koda kojeg napišemo, pomažemo klijentima doma i vani da bolje razumiju potrebe korisnika, zajedno s njima dizajniramo korisničko iskustvo, promoviramo data-driven odlučivanje umjesto HiPPo-a. U 2016. smo lansirali 30 većih i manjih projekata, otvorili već spomenuti ured u Osijeku i još svašta – baci pogled ovamo ako te zanima još detalja.

Za emisiju Provjereno proveo si dan u štiklama. Što si iz toga naučio? Nešto primjenjivo u poslu kojeg radiš?

To iskustvo mi je samo potvrdilo da smo u pravu što u agenciji nemamo nikakav dress code. Želimo da se ekipa na poslu osjeća udobno, a ovakvu patnju nitko nije zaslužio. Jer nošenje štikli, budimo realni, jest patnja. S druge strane, ako pričamo o lekcijama primjenjivim na posao onda je to da ništa ne treba shvaćati olako. “Koliko teško može biti hodanje u štiklama?” i “Dobra fora.” su bile prve stvari koje su nam prošle kroz glavu kad nam je ekipa s Nove TV predstavljala ideju. Ispostavilo se da hodanje u štiklama može biti jebeno teško, a da je “dobra fora” koliko i srednjovjekovne sprave za mučenje. 🙂

Kada bi se na jedan dan mogao probuditi kao netko drugi, tko bi bio i zašto?

Elon Musk. Strašno me zanima kako ta njegova glava funkcionira.

Na mladima svijet ostaje, radite li vi u web.burzi nešto da ih na to pripremite? 

Nije tajna da nam edukativni sustav nije bajan. Ulazimo u post-digitalno doba u kojem nitko više ne razmišlja je li nešto digitalno ili nije digitalno, web i mobile su integralni dijelovi života, podrazumijevaju se. Paralelno s tim, mladi nemaju gdje sustavno i kvalitetno učiti o tome. Školstvo nam napreduje puževim korakom dok svijet juri tristo na sat. Fantastično je da se pojavljuju inicijative kao što je Croatian Makers Nenada Bakića koji dovodi robotiku u škole. Važno je ulagati u budućnost, trebamo napraviti što god možemo. Zajedno s iZone-om, web.burza radi mali pilot projekt. Za klince od 5. do 8. razreda držimo cjelogodišnju radionicu izrade web siteova u OŠ Tituša Brezovačkog u Španskom. Super su, sve ih zanima, upijaju kao spužve.

Ispričaj nam vic za kraj!

Dobri proizvodi nastaju kroz eksperimente i iteracije. Ovaj je vic hommage tom procesu:

Tip ulazi u kafić i vodi svog majmuna sa sobom. Naruči piće, a majmun za to vrijeme skače po svuda i jede sve što mu se nađe na putu. U jednom trenutku majmun skoči na biljarski stol i pojede crnu kuglu.

Konobar se zadere: “Jesi vidio ovo? Tvoj majmun mi je upravo pojeo biljarsku kuglu!”

“Oprosti” – kaže tip. “Kreten pojede sve na što mu se nađe na putu. Samo reci koliko košta, platit ću sve.”

Tip popije piće do kraja, uhvati majmuna za šiju, plati i izađe iz kafića.

Dva tjedna kasnije, tip se vraća u kafić vodeći sa sobom opet majmuna. Naruči cugu, a majmun opet počne skakati po cijelom kafiću dok ga konobar prati pogledom. Odjednom, majmun naglo stane, uzme u ruku jednu od trešanja koje se nalaze u zdjeli s konobarove strane šanka, zabije si istu u guzicu, izvadi je van i zatim pojede.

“Jesi vidio šta je tvoj majmun upravo napravio?!” – pita konobar s gađenjem.

“Da, da.”- kaže tip. “ I dalje jede sve što mu se nađe na putu, ali ako ništa, otkad je pojeo onu biljarsku kuglu, prvo izmjeri veličinu stvari koju jede.”

Foto: Saša Lazić